Interview

De zoektocht naar zekere trends in onzekere tijden

Sonja Laud, aankomend CIO van Legal and General IM, heeft duidelijke ideeën waar beleggers het moeten zoeken. "Maar eerst even wachten wat de G20 oplevert."

Wat is uw belangrijkste boodschap aan beleggers?

“Digitale disruptie heeft met name op de aandelenbeurzen een stevige impact gehad en die trend houdt aan. Dat betekent beleggers ook in de toekomst slim moeten inspelen op het winner-takes-all-effect. Wij denken dat de combinatie van thema-analyse en macro-economische analyse helpt de winnaars en verliezers van de toekomst te detecteren.”

Maar eerst moet er een oplossing komen voor de handelsoorlog?

“Klopt. Normaal is de conjunctuurcyclus het startpunt van onze beleggingsverwachtingen. Waar zitten we in de cyclus? Dat ligt tegenwoordig anders. Belangrijk is de uitkomst van de komende G20. Als de VS en China niet tot een vergelijk komen, kunnen al onze voorspellingen op basis van de cyclus in de prullenbak. Daarom hebben we gekozen voor twee toekomstscenario's. Of het handelsconflict escaleert, of er komt iets van een akkoord. Probleem is dat de handelsonenigheid voor een belangrijk deel karakter gedreven is. Dat maakt analyseren extra lastig."

Sonja Laud van LGIM

Gelukkig zullen de centrale banken beleggers redden. Slecht nieuws is weer goed nieuws.

“Dat is inderdaad de belangrijkste boodschap van zowel de ECB als Fed. De obligatiemarkt rekent inmiddels op 2,5 renteverlagingen door de Fed. Economische data rechtvaardigen dit beleid niet, maar blijkbaar rekent de obligatiemarkt niet op een spoedig einde van de handelsproblemen. De consensus in de obligatiemarkt is veel negatiever dan die in de aandelenmarkt. Ik ben benieuwd wie gelijk krijgt."

"De consensus in de obligatiemarkt is veel negatiever dan die in de aandelenmarkt"

Er zijn economen die een economische Koude Oorlog tussen de VS en China voorspellen. De VS accepteert niet dat China het economisch overneemt.

“Zeker is dat de economische groei van China de macht van VS gaat bedreigen. Het zal niet lang meer duren, totdat China de grootste economie ter wereld is. Dat geeft spanning. Het heeft immers ook politieke consequenties. Maar bedrijven en samenlevingen zijn nu meer met elkaar verbonden dan tijdens de vorige Koude Oorlog. Een ander groot verschil is dat het voor Europa en Japan ditmaal moeilijker is om te kiezen tussen de twee kemphanen. Trump maakt het de bondgenoten van de VS lastig om 100% achter de VS te staan.”

Hoe aannemelijk is het dat QE plaatsmaakt voor fiscal easing?

“QE was heel effectief om mensen aan te zetten meer risico's te nemen, maar tot inflatie heeft het niet geleid. Alleen de prijzen van beleggingen zijn opgeblazen. Voor wat betreft de toekomst: waarom zou de ECB extra Bunds opkopen als er steeds minder Bunds te koop zijn? Het is verstandiger als de Duitse regering meer geld uitgeeft. De Duitse infrastructuur bijvoorbeeld kan wel een opknapbeurt gebruiken. Maar ik denk dat de markten eerst flink zullen moeten stressen, totdat Europese politici opschuiven naar een royaler financieel beleid. De Amerikaanse regering heeft er duidelijk geen problemen mee veel uit te geven. Daar maken de markten zich wel zorgen over."

Waar liggen de beleggingskansen?

“Identificeer de langetermijntrends, die door de cycli heen blijven groeien. Wij zelf denken dan aan de gevolgen van vergrijzing, de ontwikkeling van duurzame steden en de noodzaak van cybersecurity. Daarnaast zal om Parijs te halen de energiemix moeten veranderen. Om van deze beleggingsthema’s te profiteren, is timing belangrijk. Een slechte uitkomst van de G20 kan aanleiding zijn tot sell-off. Ik zou nog even wachten met investeren.”

Onderwijl gaan de rentes niet snel omhoog. Hoe kunnen pensioenfondsen dat probleem tackelen?

“Het dwingt hen meer te beleggen in real assets en private assets.”

Is Legal & General IM inmiddels klaar voor een harde Brexit?

“Dat hadden we al in maart geregeld. Voor Europa hebben we inmiddels een hoofdkantoor in Dublin ingericht. We zijn voorbereid op elke uitkomst.

Bijzonder is dat de CEO én aanstaande CIO van Legal & General IM vrouw zijn.

“Er werken bij ons nog meer vrouwen aan de top. Het zorgt voor een mooie gendermix. Het gaat om de balans. In onze beleggingen hechten wij van oudsher veel waarde aan een goede corporate governance. Met zo veel vrouwen in het topmanagement is die boodschap beter uit te dragen.”

China; opnieuw lieveling van beleggers?