Inflatie komt eraan!

Pas op voor oplopende inflatie. Dat is de belangrijkste boodschap voor 2019 van beleggingsstrateeg Roelof Salomons van Kempen. "Wij adviseren zo min mogelijk obligaties te kopen."

Welke woord past bij de beleggingsverwachtingen van Kempen?

"Inflatie. Iedereen heeft het over de Amerikaanse recessie van 2020, maar wat gaat die veroorzaken? Geen excessen in de financiële markten, want als er sprake is van bubbels, dan zijn het mini-bubbeltjes. Nee, die verwachte recessie zal uit de normale economie komen."

"De Amerikaanse economie draait op dit moment als een tierelier en met alle extra stimulansen die er nog bij komen, zal de inflatie flink oplopen. De Fed heeft dat ook in de gaten. Wij verwachten daarom dat de Fed ook in 2019 de rente vier keer zal verhogen, zoals het al heeft laten doorschemeren. De markt rekent op twee renteverhogingen, maar ik denk dat de Fed ook volgend jaar doet wat het belooft."

"Als er een recessie komt, dan zal het een ouderwetse retro-recessie zijn, zoals we in de jaren tachtig meemaakten. Eerst gaat de inflatie omhoog, dan volgen de renteverhogingen, waardoor de economische groei stageneert. Eigenlijk heel gezond."

"Als er een recessie komt, dan zal het een ouderwetse retro-recessie zijn"

In hoeverre kijkt u nu anders tegen de markt aan dan een jaar geleden?

"Vorig jaar zei ik: "De cyclus duurt al heel lang, maar we gaan nog een rondje." Die voorspelling klopte. Niet dat alle markten nu hoger staan. Het is vooral de Amerikaanse aandelenmarkt die (weer) goed presteert. Gaan we nog een rondje? Die overtuiging heb ik nu minder, maar het is nu nog te vroeg om uit te stappen. De risico's nemen toe, maar het is nog niet voorbij."

"De risico's nemen toe, maar het is nog niet voorbij"

"Als de inflatie een beetje kan worden afgeremd, dan gaat de cyclus records breken. Door de hoge lonen, worden de winstmarges iets lager. Het is een prima scenario voor de economie, waarbij de rendementen wel iets minder worden."

Wat maakt de beursverwachting ditmaal extra onzeker?

"Het populisme. De economie is redelijk voorspelbaar - patronen zijn eenvoudig te herkennen - maar politieke ontwikkelingen zijn veel moeilijker in te schatten, omdat irrationaliteit de boventoon voert. Zie de Brexitdiscussie in het VK. Daarnaast is de invloed politiek op de economie duidelijk toegenomen."

Wat moeten beleggers kopen?

"Alles wat profiteert van oplopende inflatie en stijgende rentes. Vastgoed is altijd goed, doordat er een inflatiecorrectie in zit. Cyclische aandelen, waarde-aandelen en financiële waarden zijn ook aanraders. Grondstoffen is een lastiger verhaal. Die markt bestaat voor een groot deel uit oliehandel en die is grotendeels politiek gedreven."

"Verder adviseren wij zo min mogelijk obligaties te kopen. Is er geen andere keuze, dan maar kortlopende credit van de beste kwaliteit. Dat geeft toch iets meer rente dan staatsobligaties."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2018 is tot nu toe niet het jaar van de opkomende markten. Komt er snel herstel?

"Het is oppassen geblazen met emerging market debt (EMD), maar aandelen opkomende markten zijn wel kansrijk. Obligaties uit de opkomende markten krijgen alleen nog maar meer last van de oplopende rentes in de VS en de verder aansterkende dollar. Het dwingt obligatiebeleggers om meer Amerikaanse schuld te kopen. Sinds de uitgifte van de 100-jarige Argentijnse staatsobligatie vorig jaar - dat was meteen de piek van de EMD-markt - stroomt er kapitaal uit de opkomende marken en aan die trend komt niet snel een einde."

"Aandelen opkomende markten profiteren juist van de groei in de VS. De handelsperikelen zijn natuurlijk wel problematisch. Als de deal met China rond is, dan zou dat een mooi moment kunnen zijn om in te stappen."

Wat zijn mogelijke zwarte zwanen?

"Als we dat wisten, dan zijn ze niet zwart. De schulden in de wereld zijn niet weg, zo is duidelijk. Als rentes sneller oplopen, dan wij nu verwachten, dan kunnen er problemen ontstaan bij bedrijven, waar niemand het nu nog over heeft."

Deel via: