Feature

Langetermijnbelegger, koop high yield!

Capital Group is reuze positief over bedrijfsobligaties. "Veel van het negatieve nieuws is al in de koersen verwerkt en de rente oogt nu wel heel aantrekkelijk."

Capital Group ziet voor de langetermijnbelegger volop lichtpuntjes in de markt van bedrijfsobligaties. Dat heeft ten eerste te maken met de conjunctuur. De Amerikaanse vermogensbeheerder wijst erop dat bedrijfsobligaties het over het algemeen goed doen in economische herstelfases. Begin dit jaar zaten de meeste westerse markten daar vol in. Alleen is er van de goeie obligatieprestaties niets terechtgekomen door de grote zorgen over de inflatie en de Oekraïne-oorlog.

Puur op basis van de macro-economische data is er zeker in de Verenigde Staten nog altijd sprake van hoogconjunctuur. In andere landen vlakt de groei weliswaar af, maar een recessie is nog niet in zicht, en van een faillissementsgolf is al helemaal geen sprake.

Risicomijder

Volgens de Japanse fondsbeheerder Keiyo Hanamura van Capital Group zijn er zowel kansen voor avonturiers als voor risicomijdende beleggers.

Keiyo Hanamura van Capital Group

De voorzichtige belegger raadt hij aan om in obligaties van bedrijven te beleggen die al meerdere crises hebben meegmaakt en eigenlijk onverwoestbaar zijn. De rente op deze obligaties is momenteel niet heel hoog, maar het is in ieder geval meer dan er met staatsobligaties verdiend kan worden.

In Europa is bijvoorbeeld de gemiddelde yield voor investment grade bedrijfsobligaties opgelopen tot 2%. Dat is het dubbele van wat een belegger ontvangt op een ook zeer veilige Duitse 10-jarige staatslening.

In de Verenigde Staten ligt de gemiddelde rente op obligaties uit de S&P 500 Investment Grade Corporate Bond index rond de 4%, tegenover 3% wat er gevangen kan worden met een 10-jarige treasury.

Avonturier

Beleggers met een langere tijdshorizon kunnen gerust ook wat meer risico nemen, zegt Hanamura. Historisch gezien is er niks mis met high-yield bedrijfsobligaties. Het is uiteraard wel verstandig om de risico’s te spreiden over meer obligaties.

Het mooie, zo zeggen Shannon Ward en Peter Becker van Capital Group, is dat het high-yieldaanbod de laatste jaren sterk is gestegen, niet alleen qua volume, maar ook in de breedte. Zo zijn de telecom- en mediasector nog steeds sterk vertegenwoordigd, maar zijn er inmiddels ook genoeg obligaties beschikbaar van bedrijven uit de financiële sector, mijnbouw, gezondheidszorg en farmacie, technologie, detailhandel, vastgoed en de toeristenbranche.

De gemiddelde kwaliteit van high yieldobligaties is bovendien ook beter geworden. Dat komt mede door corona, waardoor veel kwaliteitsbedrijven tijdelijk geld moesten lenen om zich door de crisis te slaan en een kredietverlaging aan de broek kregen.

High yield is high return

De verschillen in coupon tussen high yield en staatsobligaties en investment grade zijn echt groot. In de VS nadert de rente op high-yield obligaties van bedrijven uit de S&P-index inmiddels de 7%. Dat kan natuurlijk nog hoger worden, wat koersverlies zou betekenen, maar op de lange duur zijn de vooruitzichten goed.

"De hoge rentevergoedingen maakt het mogelijk dat er op de lange termijn een vergelijkbaar rendement uitrolt als bij aandelen”, zegt Hanamura. Sterker, hij wijst erop dat beleggers die in 1999 geld zouden hebben ingelegd in het Capital Group Global High Income Opportunities Strategy fonds, nu op een hoger rendement hadden gestaan dan beleggers die een mandje S&P 500-aandelen hadden gekocht.

"De hoge rentevergoedingen maakt het mogelijk dat er op de lange termijn met high yield een vergelijkbaar rendement uitrolt als bij aandelen"

Gunstige waarderingen

Volgens Hanamura moeten beleggers zich niet gek laten maken door de angst voor sterke renteverhogingen door de Fed. Deze verwachting zit volgens hem al lang en breed in de prijzen van obligaties verwerkt. Dat geldt overigens ook voor staatsobligaties, maar bij high-yield gaat dat meestal wat sneller. Dat verklaart waarom de spreads de laatste maanden zijn opgelopen.

Een laatste voordeel dat Shannon Ward en Peter Becker voor high yield zien is dat deze bedrijfsobligaties over het algemeen een kortere duration hebben dan investment grade en staatsobligaties. De gemiddelde Amerikaanse high yieldobligatie heeft bijvoorbeeld een looptijd van 4 jaar, tegenover 9 jaar voor investment grade. Het voordeel daarvan is dat lage duration obligaties over het algemeen minder gevoelig zijn voor renteverhogingen van centrale banken.

High yield was wel eens duurder

Assetallocatie