Cashberg langs de lijn gaat nergens naartoe Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors gelooft er niets van dat de gigantische hoeveelheid geld die nu in geldmarktfondsen is geparkeerd binnen afzienbare tijd naar de aandelenmarkt wordt gealloceerd. 17 april 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Tal van strategen verwachten dat de enorme wall of cash die momenteel langs de zijlijn staat wel eens snel naar de aandelenmarkt kan stromen om zo de koersen verder de lucht in te jagen. Het klopt inderdaad dat er een recordhoeveelheid aan geld in geldmarktfondsen is gestoken. Mocht voor dat geld aandelen worden gekocht, dan is het koers opdrijvend effect groot. Ook dat is helemaal waar. Wachten op Godot Ik denk alleen dat het geld in geldmarktfondsen nergens naartoe gaat. Sterker, de totale berg aan cash in de wereld stijgt, dus de kans is groter dat geldmarktfondsen alleen maar meer kapitaal tegemoet kunnen zien. Wachten totdat grote sommen geld de geldmarktfondsen verlaten, kan wel eens Wachten op Godot worden. U weet wel, dat toneelstuk van Samuel Becket over twee mannen die bij een eenzame boom wachten op ene Godot, die nooit komt opdagen. Want waarom zouden beleggers, particulier en institutioneel, kapitaal uit geldmarktfondsen halen? Prima rendement, minimaal risico Met een risicoloze vergoeding van tegen de 4% in Europa en 5,5% in de VS, die geldmarktfondsen tegenwoordig bieden, is het voor defensieve beleggers niet heel aanlokkelijk om de aandelenmarkt te betreden. Het rendement dat nu al met geldmarktfondsen wordt geboekt, is daarvoor veel te aantrekkelijk. In tegenstelling tot een belegging in aandelen zijn de inkomsten uit geldmarktfondsen veiliger dan veilig. Dat kan van aandelenbeleggingen natuurlijk niet worden gezegd. Zo kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld financiële directeuren van bedrijven de overtollige bedrijfscash nergens anders willen bewaren dan in geldmarktfondsen. Maar ook bij particulieren heeft cash inmiddels een stevige positie in hun portefeuilles. Cash nu nog aantrekkelijker Nu de inflatie daalt maar de rentes op hetzelfde niveau blijven, neemt de netto yield en daarmee de aantrekkelijkheid van cash alleen maar verder toe. Dat wordt anders als rentes rap dalen. Mocht dat gebeuren, dan denk ik dat de huidige rentes moeten halveren voor een massale uitstroom uit geldmarktfondsen. Maar voorlopig zijn er geen signalen dat de rente snel naar beneden gaat. Het aantal verwachte renteverlagingen van de Fed dit jaar wordt steeds minder. Ook het moment dat de Fed de rente voor het eerst verlaagt, zou wel eens later kunnen worden dan sinds het begin van dit jaar verwacht. De rente van de Amerikaanse tienjaars is sinds begin dit jaar niet gedaald maar bijna 80 basispunten gestegen. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.