Wat! Ligt deflatie op de loer? Volgens Willem Klijnstra van LGIM ligt door de dalende inflatie deflatievrees op de loer. Voor de vermogensbeheerder is het een van de redenen om de looptijd van de obligaties in de multi-asset portefeuilles flink te verlengen. 13 februari 2024 13:00 • Door Gastauteur IEXProfs “De markten hebben al veel renteverlagingen ingeprijsd. Toch blijft de inflatie boven de doelstelling en zijn er weinig tekenen van economische vertraging. Maar: als de inflatie eenmaal daalt, hoe zorg je er dan voor dat deze ook weer stopt met dalen? Het is onwaarschijnlijk dat de inflatie op magische wijze stopt als het doel bereikt is. Gaan we ons straks niet weer zorgen maken over deflatie? Misschien is deflatie zelfs een te sterk woord. De markten hoeven eigenlijk nog geen deflatie te zien om al ongerust te worden. Een inflatie die verder daalt dan het streefniveau, kan volstaan. De kans bestaat dat we dan terug zijn op het niveau van vóór de pandemie. Misschien was alle inflatie die we sindsdien hebben gezien, slechts een korte opstoot, gebaseerd op de grootste schok in de toeleveringsketen in lange tijd? Deflatie is er al Overigens zijn er al een aantal landen met deflatie, bijvoorbeeld China en Thailand China is een van de grootste economieën ter wereld en de grootste exporteur. Het exporteert ook een deflatoire druk via goederen en grondstoffen. Sommige sectoren, zoals de productie van elektrische voertuigen en zonnepanelen, zijn hier meer aan blootgesteld dan andere. Daarnaast zijn verschillende producentenprijsindexcijfers al negatief of liggen onder de consumentenprijsindexcijfers. Dat kan op aankomende deflatoire druk wijzen. De producentenprijzen zullen uiteindelijk doorsijpelen naar de consumentenprijzen. Vergrijzing werkt deflatie in de hand Italië, Japan en Zuid-Korea zijn voorbeelden van landen met een relatief lage inflatie op dit moment. Door de vergrijzing kennen ze een lage trendmatige economische groei. Deze demografische trend maakt dat de landen een gebrek aan inflatie of zelfs perioden van deflatie zien. Zo hoorden we vorige week nog dat het geboortecijfer in Zuid-Korea tot een nieuw dieptepunt (0,72) is gedaald. De meeste OESO-landen zullen met dit fenomeen te maken krijgen. Ofwel, inflatie blijft erg moeilijk te voorspellen, maar als de inflatie snel daalt in de richting van de doelstelling, dan steken zorgen over deflatie vanzelf de kop op. Het is in ieder geval een risicoscenario waar centrale banken en financiële markten rekening mee moeten houden." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.