Column

Tijdelijke hapering dividendmachine

Volgens de nieuwste Global Dividend Index van Janus Henderson daalden dividenduitkeringen wereldwijd in Q3 met 0,9% naar $421,9 miljard. Stevige dividendverlagingen van een paar bedrijven maskeerden de bemoedigende dividendgroei in de wereld. Negen op de tien bedrijven verhoogden namelijk hun dividend of lieten deze ongewijzigd.

Een paar grote dividendverlagingen geven een vertekend beeld van de dividendtrend in het derde kwartaal. Zonder de twee dividendverlagingen van Petrobas en BHP zou de onderliggende dividendgroei op 5,3% zijn uitgekomen.

De sterkste dividenddalingen kwamen uit de mijnbouwsector, waar de helft van de bedrijven uitbetalingen verlaagde, en van olieproducenten in Brazilië en Taiwan, tegen de bredere trend van de oliesector in. Ook dividenden van chemische en Aziatische vastgoedbedrijven daalden sterk.

Daar staat tegenover dat het bankwezen, nutsbedrijven, autobedrijven en de meeste oliemaatschappijen een sterke dividendgroei lieten zien. Bankdividenden noteerden een gemiddelde onderliggende stijging van 9,3%. Wereldwijd verhoogden negen op de tien bedrijven hun dividend of lieten deze ongewijzigd, al waren er grote verschillen tussen sectoren en landen.

Ben Lofthouse, hoofd wereldwijde aandeleninkomsten bij Janus Henderson: "De ogenschijnlijke zwakte in de wereldwijde dividenden van het derde kwartaal is geen reden tot bezorgdheid, gezien de grote impact van een handvol bedrijven. Het niveau van de groei en de kwaliteit lijken dit jaar zelfs gunstiger dan een paar maanden geleden, waarschijnlijk omdat de uitbetalingen minder afhankelijk zijn geworden van eenmalige gebeurtenissen en volatiele wisselkoersen.

Ben Lofthouse
Ben Lofthouse van Janus Henderson

Wisselend Azië

Het derde kwartaal markeert het seizoensgebonden hoogtepunt voor China en het grootste deel van Azië-Pacific ex Japan. Chinese dividenden bereikten een nieuw record dankzij een grote stijging van Petrochina, maar dit maskeerde zwakte bij Chinese banken en vastgoedbedrijven.

Een daling met een zesde van de Taiwanese uitbetalingen weerspiegelde moeilijkheden in de olie-, chemie-, staal- en verzekeringssector. Een vergelijkbare daling in Australië werd gedreven door een grote daling van de uitbetalingen in de mijnbouw. De groei in Hongkong werd afgeremd door de vastgoedsector, waar elk bedrijf het dividend verlaagde of ongewijzigd liet.

Robuust VS en sterke Europese groei

In de VS stegen de dividenduitkeringen in het derde kwartaal met 4,5%, een gezonde groei, hoewel minder sterk dan in voorgaande jaren. Maar liefst 98% van de Amerikaanse bedrijven verhoogde hun uitkeringen of hield deze gelijk.

Europa bleef een zeer sterke groei vertonen. In het VK compenseerden lagere uitbetalingen uit de mijnbouw grotendeels de stijgingen van banken, olieproducenten en nutsbedrijven.

Brazilië haalt dividendgroei opkomende markten omlaag

China, India, Saoedi-Arabië en Tsjechië betaalden royaal, maar door de zwakte in Brazilië daalden de uitbetalingen als geheel.

Verhoging dividendprognose

De prognose van Janus Henderson voor dit jaar is iets verlaagd als gevolg van lagere speciale dividenden en de sterker wordende dollar. De hoofdprognose voor 2023 daalt van $ 1,64 biljoen naar $ 1,63 biljoen, een stijging van 4,4% op jaarbasis.

Maar de onderliggende groei, die niet wordt beïnvloed door wisselkoersen en eenmalige speciale dividenden, is sterker dan verwacht. Bovendien liggen verschillende landen, waaronder de VS, Frankrijk, Canada, Zwitserland en China, op schema om recorddividenden uit te keren. Janus Henderson verhoogt daarom zijn prognose voor de onderliggende groei van 5,0% naar 5,3%.

"Dividenden zijn doorgaans veel minder volatiel dan winsten"

Ben Lofthouse: "De dividendgroei blijft over het algemeen sterk in een breed scala sectoren en regio's, met uitzondering van grondstof-gerelateerde sectoren, zoals mijnbouw en chemie. Dit duidt niet op een bredere malaise. Dividenden zijn doorgaans veel minder volatiel dan winsten. In tijden van economische onzekerheid is dat een geruststelling."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie