Column

Ongekende aankopen door centrale banken zetten goudprijs hoger

De goudprijs is fors gestegen en zal verder aantrekken. Inflatie, zorgen over het banksysteem en vooral recordaankopen door centrale banken zijn daarbij belangrijke factoren, stelt Reinoud Bogert van goudspecialist Doijer & Kalff.

"De goudprijs is in de laatste weken weer door de belangrijke psychologische grens van 2000 dollar gebroken. Goud profiteert van een soort explosieve cocktail in de markt. De bankencrisis, torenhoge inflatie, een mogelijk aanstaande recessie en centrale banken die hun dollars voor goud verruilen. De mix van factoren en een zwakkere dollar kunnen de goudprijs op korte termijn boven het oude record van 2070 dollar zetten.

De gestegen prijs van het edelmetaal is vooral het gevolg van inkopen door centrale banken. Doorgaans zijn centrale banken goed voor 12% van de vraag naar goud in de markt, maar vorig jaar lag het op 25%. Na de volgende rentebeslissing door de Federal Reserve op 3 mei kan de goudprijs mogelijk nog even corrigeren, maar de trend is duidelijk omhoog. Centrale banken zijn weer netto kopers van goud.

"Centrale banken zijn weer netto kopers van goud"

BRIC-landen leiden de dans

Het zijn vooral de zogeheten BRICS-landen die goud inslaan. Met name Rusland en China willen de oppermacht van de dollar verzwakken en ruilen hun dollarreserves in voor goud. Bij Rusland speelt ook dat ze uit Swift zijn gezet, het internationale betalingssysteem. Landen die goud inkopen doen dat ook om hun eigen munt te ondersteunen. De geopolitieke spanningen zijn de katalysator voor de hoge goudaankopen.

In de eerste twee maanden van dit jaar zette de trend zich voort. In januari en februari bleven China (39 ton) en Rusland (31 ton) goud inkopen. Turkije (45 ton) en Singapore (51 ton) kochten tot nu toe dit jaar het meest. Je ziet dat de centrale bank van Singapore een voorbeeldfunctie vervult voor andere banken in de regio, dus dit is een belangrijk signaal.

Particulieren doen mee

Maar ook particulieren kopen weer massaal goud. Bij Doijer & Kalff zien we niet alleen een enorme instroom van nieuwe klanten maar ook bestaande klanten die hun positie in goud uitbreiden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen