Philippe Roset is Hoofd Noord Europa bij State Street SPDR ETF’s. State Street lanceerde de eerste SPDR ETF in 1993 en biedt inmiddels ook in Europa meer dan 100 UCITS ETF’s aan. Philippe is sinds 2008 actief in de ETF-industrie in verschillende functies en werkt sinds 2016 bij SPDR ETF’s. Voor 2008 werkte hij bij de Autoriteit Financiële Markten in het toezicht op beurzen, market makers, clearing en settlement.
Column

Vooral aandelen EM en staatsobligaties gewild

Wat deden Europese ETF-beleggers afgelopen maand? Philippe Roset van State Street SPDR ETF’s signaleerde een aantal opmerkelijke ontwikkelingen. Zo zijn Europese aandelen en bedrijfsobligaties niet langer populair.

"Tegen een achtergrond van bankenonrust alloceerden Europese beleggers afgelopen maand 7,5 miljard dollar naar aandelen en 5,4 miljard dollar naar obligaties. Dat is opmerkelijk positief.

EM op 1

Europese beleggers haalden in de maanden voor maart geld terug uit Amerikaanse aandelen. Hoge waarderingen en de sterke weging van tech maakten beleggers huiverig. Tegelijkertijd werd er juist positiever over Europese aandelen gedacht, nadat bijvoorbeeld duidelijk werd dat zorgen over een ernstige Europese energiecrisis niet langer nodig waren. Afgelopen maand kantelde het plaatje. Juist Amerikaanse aandelen (+2,4 milard dollar) waren gevraagd. Verder ging er nog 1,6 miljard dollar naar aandelen wereldwijd en ja, ook naar Europese aandelen (+1 miljard dollar). De cijfers zijn meer in lijn met de gang van zaken in 2022.

"Wat er regionaal vooral uitspringt, is de populariteit van aandelen uit de opkomende markten"

Maar wat er regionaal vooral uitspringt, is de populariteit van aandelen uit de opkomende markten. Dat was in maart de een na populairste categorie met een inflow van 2,1 miljard dollar. Ytd is het plaatje nog positiever. In de eerste drie maanden van 2023 stroomde er voor 12,4 miljard dollar aan nieuw belegd vermogen naar aandelen EM. Dat is bijna het dubbele van aandelen wereldwijd. Aandelen opkomende markten zijn dus in trek, terwijl de performance helemaal niet zo goed is met een plus van 4%. Europese aandelen boekten in dezelfde periode een rendement van 12,1%.

Tech gevraagd

Techaandelen hebben een goede maand achter de rug met een inflow van 470 miljoen dollar. Hoe dat komt? Mede door de bankenonrust heerst de verwachting dat rentes niet veel verder meer zullen stijgen. Minder kredietverlening koelt de economie immers ook af. Mochten rentes inderdaad stabiliseren om vervolgens te dalen, dan pakt dat goed uit voor techaandelen.

Door de bankenstress zou je verwachten dat beleggers afgelopen maand massaal uit financials zijn gestapt. Dat kan zijn gebeurd, maar tegelijkertijd werden de verkochte aandelen even snel weer opgeraapt. Uiteindelijk ging er in maart in totaal voor 3 miljoen dollar aan nieuw kapitaal naar financials. Dat is verwaarloosbaar, het noemen niet waard, ware het niet dat het zo in contrast staat met het vuurwerk in de sector.

"Onderwijl lieten energie-aandelen ook in maart een kleine outflow zien"

Onderwijl lieten energie-aandelen ook in maart een kleine outflow zien. Dat is geheel in lijn met de trend van de laatste maanden. Beleggers nemen blijkbaar winst en zien blijkbaar nog weinig rendementskansen. Tenminste, dat was het sentiment voorsdat de OPEC recent de oliekraan iets dichtdraaide.

Alles in staatsobligaties

Van de 5,4 miljard dollar die Europese beleggers naar obligaties alloceerden, ging maar liefst 5,1 miljard dollar naar staatsobligaties (Amerikaans en Europese). Dat is extreem. Begin dit jaar waren vooral kredietwaardige bedrijfsobligaties populair. Maar beleggers hadden afgelopen maand blijkbaar meer oog voor risico’s. Tegelijkertijd geven staatsobligaties een redelijk mooie yield. Een mandje Europese staatsobligaties levert momenteel 2,9% op, Amerikaanse staatsobligaties 3,7%.

"Een mandje Europese staatsobligaties levert momenteel 2,9% op, Amerikaanse staatsobligaties 3,7%"

Nieuw is ook dat Europese beleggers weer bereid zijn om staatsobligaties met een langere duratie op te nemen. Dat komt overeen met de verwachting dat de rente binnenkort gaat pieken en daarna weer zal dalen.

Goud glanst weer

Sinds lange tijd staat goud weer op het kooplijstje van Europese beleggers. Door de combinatie van marktonzekerheid en een verzwakkende dollar stroomde er 790 miljoen dollar in goud. Na maanden van hevige outflow is dat toch een lichtpuntje.

"Grondstoffen zijn een prima inflatiehedge"

Overigens, ook het brede mandje van grondstoffen was gewild met een inflow 350 miljoen dollar. Dat komt overeen met de trend sinds de start van het jaar. Beleggers moeten iets doen met de hoge sticky inflatie. Grondstoffen zijn een prima inflatiehedge. Daarnaast blijven het consumentenvertrouwen en de vraag naar goederen redelijk overeind. Ook dat is goed nieuws voor de grondstoffenhandel."

Assetallocatie