Philippe Roset is Hoofd Noord Europa bij State Street SPDR ETF’s. State Street lanceerde de eerste SPDR ETF in 1993 en biedt inmiddels ook in Europa meer dan 100 UCITS ETF’s aan. Philippe is sinds 2008 actief in de ETF-industrie in verschillende functies en werkt sinds 2016 bij SPDR ETF’s. Voor 2008 werkte hij bij de Autoriteit Financiële Markten in het toezicht op beurzen, market makers, clearing en settlement.
Column

Aandelen uit Europa en opkomende markten duidelijk favoriet

Europese ETF-beleggers hebben in de afgelopen maand volgens Philippe Roset van State Street SPDR ETF’s duidelijk positie genomen. Aandelen uit Europa en opkomende markten en kredietwaardige bedrijfsobligaties werden gekocht. Staatsobligaties, Amerikaanse aandelen en goud gingen er juist uit. Sectorvoorkeuren?

“In vergelijking met januari kochten Europese beleggers een maand later minder ETF’s. Simpel gesteld: de flows liepen terug van 20 naar 10 miljard dollar. Dat is niet heel opmerkelijk, want beleggers grijpen het begin van het jaar aan om zich te positioneren. Opmerkelijk is vooral dat de instroom in obligatie-ETF’s terugviel van 11 miljard dollar in januari naar slechts 815 miljoen dollar in februari.

Regiodraai

Met een inflow van 7,6 miljard dollar bleven aandelen in februari populair. Vooral aandelen uit Europa (+2,3 miljard dollar) en opkomende markten (+5 miljard dollar) werden gekocht. De trend om Amerikaanse aandelen te verkopen (-2,6 miljard dollar) zette door.

"De trend om Amerikaanse aandelen te verkopen zette door"

Een jaar geleden zagen we ook al de switch van Amerikaanse naar Europese aandelen, maar toen kwam de oorlog. Beleggers vluchtten vervolgens in Amerikaanse aandelen, omdat de VS verder weg ligt van het strijdtoneel en geen last zou krijgen van het dichtdraaien van de Russische gaskraan. De draai van Amerikaanse naar Europese aandelen is terug te zien in de behaalde rendementen. Terwijl Europese aandelen de laatste 3 maanden 7,4% meer waard werden, daalden de Amerikaanse koersen met gemiddeld 2,4%.

Maar wat er in februari pas echt uitsprong, was de sterke vraag naar aandelen uit de opkomende markten. De reden daarvan laat zich eenvoudig raden: de verrassende opening van China eind 2022. Vanaf dat moment begon het kapitaal naar aandelen EM te stromen: 5 miljard in januari en hetzelfde bedrag een maand later. Economen rekenen erop dat de economische groei in 2023 vooral uit China en de landen er omheen moet komen.

Financials en tech gevraagd

Wat betreft aandelensectoren waren Europese ETF-beleggers vooral positief over tech (+141 miljoen) en financials (+256 miljoen). Beleggers durven weer risico te nemen. Tech had vorig jaar een harde klap gehad door de sterk gestegen rentes, maar met uitzicht op peak rates begint die sector zich weer te herstellen.

Nou ja, het moment waarop peak rates worden bereikt, is de afgelopen maand weer wat verder vooruit geschoven, terwijl ook het niveau onduidelijk is. Beleggers nemen dus al posities in, terwijl er nog altijd de nodige rente-onzekerheid bestaat.

"De voorkeur voor financials is beter te begrijpen"

De voorkeur voor financials is beter te begrijpen. Die ligt geheel in lijn met hogere rentes en afzwakken recessieangst. Onderwijl is de meer defensieve health caresector verder afgebouwd met een min van 682 miljoen dollar. Dat is fors.

Liever kredietwaardige bedrijfsobligaties

Het obligatieverhaal van februari is tamelijk zwart-wit. Staatsobligaties werden verkocht (- 1,2 miljard dollar), terwijl bedrijfsobligaties werden gekocht (+1,9 miljard). Dat verschil is wel erg groot.

De kueze voor bedrijfsobligaties wil overigens niet zeggen dat beleggers genegen zijn grote obligatierisico’s te lopen, want van de 1,9 miljard dollar die in bedrijfsobligaties werden gestoken, vond 'slechts' 239 miljoen dollar zijn bestemming in high yield.

Geen goud, wel industriële metalen

Ten slotte moet nog iets over de vraag naar grondstoffen worden gezegd. Ook in februari verkochten Europese ETF-beleggers goud (-914 miljoen dollar). Kapitaal stroomde wel naar breed gespreide grondstoffen-indices (+1,6 miljard dollar) en industriële metalen (+832 miljoen euro). Dat laatste moet ook worden verklaard door de heropening van de Chinese fabrieken.”

Assetallocatie