Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

De sectorvoorkeuren van BlackRock

Helen Jewell, Deputy Co-CIO bij BlackRock Fundamental Equities, vertelt in welke sectoren nog de meeste kwaliteit tegen de juiste prijs is te vinden.

1. Financials
"De recente gebeurtenissen in de financiële sector onderstrepen de noodzaak om voorzichtig te zijn. De meeste Europese banken profiteren van de hogere rente die zij hun klanten berekenen bij het verstrekken van nieuwe kredieten. Omdat deze banken grotere buffers hebben dan tijdens de kredietcrisis kunnen zij wel tegen een stootje.

2. Defensieve consumentenbedrijven
Kwaliteitsbedrijven in deze sector weten precies wat consumenten willen hebben en wanneer. Ze moeten wel oppassen dat de voorraden niet opstapelen als de vraag inzakt. Het is belangrijk om bedrijven te selecteren die sterke merken produceren en bekend zijn in zowel de VS als Europa, en ook een afzetmarkt hebben in China. Zij kunnen gemakkelijker de prijzen verhogen, wat goed is voor de winstmarges.

3. Tech
De techsector heeft een klap gehad waardoor er mooie beleggingskansen zijn ontstaan. Het management van goede techbedrijven moet zich in het AI-tijdperk helemaal op hun gemak voelen maar daarnaast sterk op de kosten letten omdat lenen duurder is geworden.

Op dit moment zijn halfgeleiders onmisbaar voor het aanjagen van bijvoorbeeld de energietransitie en het internet of things. Chipbedrijven die nieuwe producten op de markt brengen en vooraan in de rij staan bij de toeleveranciers hebben de macht.

4. Fossiele energie
Door de zachte winter is de vraag naar olie en gas laag. Maar op de middellange termijn zien wij aanhoudende krapte in het aanbod. Een aantal grote Europese oliemaatschappijen zal daar flink van profiteren, terwijl de aandelen van deze bedrijven goedkoper van de hand gaan dan die van hun Amerikaanse tegenhangers.

Kwaliteit is te vinden in bedrijven die genoeg cashflow hebben om een aantrekkelijk dividend te genereren, hun schulden kunnen aflossen en overnames doen om hun marktpositie te vergroten. Bovendien moeten ze genoeg geld in kas hebben om te investeren in de transitie naar hernieuwbare energie.

5. Zorgsector
De gezondheidszorg heeft niet te lijden onder een recessie, dus blijven de rendementen uit de sector normaliter stabiel als de rest van de economie zich in zwaar weer bevindt. Mogelijkheden voor beleggers zijn er in bedrijven die zich specialiseren in bijvoorbeeld Alzheimer, diabetes en obesitas omdat de vraag naar aanverwante zorg stijgt."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie