Als 2022 een voorproefje was van wat beleggers de komende jaren te wachten staat, dan kunnen met name dividendbeleggers de toekomst met optimisme tegemoet zien, want terwijl de MSCI World in het bewogen 2022 stevig in het rood eindigde, deden dividendstrategieën het een stuk beter. Ons Wereldwijde Hoog Dividend Fonds wist zelfs licht in het groen te eindigen.
Door de sterk gestegen inflatie en rentes kregen beleggers in 2022 weer aandacht voor bedrijfswinsten en kasstroomgeneratie. Dat speelde dividendbedrijven in de kaart, want juist deze genereren in de regel robuuste winsten en kasstromen, zeker de bedrijven waar wij in beleggen.
"Dividendbedrijven genereren in de regel robuuste winsten en kasstromen"
Een stevige kasstroomgeneratie, gedisciplineerde kapitaalallocatie en een gunstige waardering zijn de pijlers onder onze strategie. Ik verwacht dat beleggers de komende jaren meer en meer zullen letten op deze pijlers. Reden daarvoor is dat door de hoge inflatie en de stijging van de rente, de economische omgeving structureel is veranderd.
Vaarwel gratis geld
Als rentes nog lang hoog blijven, dan is dat vooral een hard gelag voor niet-winstgevende disruptors. In de periode van gratis geld was kapitaaldiscipline ver te zoeken en konden tal van bedrijven zonder duurzaam verdienmodel nieuwe producten op de markt brengen en uitbreiden naar andere landen. Maar de tijd van gratis geld is voorbij.
Aandelenbeleggers verwachten inmiddels hogere rendementen op hun beleggingen nu de risicovrije rente omhoog is. Doordat de kosten van kapitaal flink zijn gestegen, is het ook voor nieuwkomers lastiger geworden om een markt te betreden en die vervolgens te ontwrichten.
Dure autolessen
Een goed voorbeeld is de auto-industrie. Deze industrie werd de afgelopen jaren overspoeld met start-ups, die met hun glanzende elektrische auto’s (EV’s) de automarkt zouden overnemen. In het tijdperk van gratis geld was het ophalen van kapitaal voor dit soort bedrijven, die nog geen enkele auto van de band hadden laten rollen, geen probleem. Dat is nu drastisch veranderd.
Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse EV-bedrijf Rivian. Dat ging eind 2021 naar de beurs voor 78 dollar en noteerde op het hoogtepunt bijna 180 dollar. Daar is nu nog maar 18 dollar van over. Investeerders staan niet langer in de rij om hun verlieslatende groei te financieren. Onderwijl zijn bestaande autoproducenten wakker geschud. Zij hebben hun eigen EV-strategie verbeterd en versneld en zijn serieuze kanshebbers geworden in EV-markt.
Plantaardige burgers veroveren toch niet de wereld
In de voedingsindustrie schoten startups met vegetarische voedingsalternatieven als paddenstoelen uit de grond. De bekendste namen zijn Beyond Meat en Impossible Foods. Het idee was dat plantaardige burgers de vleesindustrie op zijn kop zou zetten.
Inmiddels blijkt de vraag naar plantaardige burgers minder groot, waardoor de buitenissige groeiverwachtingen overboord zijn gegooid. De koers van Beyond Meat noteerde op de top 235 dollar. Dat is inmiddels 16 dollar.
Ondertussen hebben traditionele voedingsproducenten, zoals Nestlé of Unilever, hun eigen plantaardige assortiment ontwikkeld. In tegenstelling tot niet-winstgevende start-ups hebben zij wel de kasstromen om de innovatie van nieuwe producten te blijven financieren.
"In tegenstelling tot niet-winstgevende start-ups hebben traditionele voedingsproducenten wel de kasstromen om de innovatie van nieuwe producten te blijven financieren"
Oude economie herleeft
Maar niet alleen nieuwkomers hebben minder mogelijkheden om markten te ontwrichten. Ook in de innovatiebudgetten van big tech wordt gesnoeid. Om de kasstromen te verbeteren, voeren zij efficiëntieslagen door, waarbij ook nu personeel wordt ontslagen. Wat voegt wel waarde toe en wat niet? Het concurrentielandschap is een stuk rationeler geworden.
Ofwel, nu de prijs van disruptie flink hoger is, zijn de kansen voor bestaande bedrijven met sterke kasstromen en gedisciplineerde kapitaalallocatie verbeterd. Dat is goed nieuws voor ons als dividendbeleggers die juist in deze bedrijven graag investeren.
In de afgelopen 10 jaar was er relatief weinig interesse voor de oude economie, zoals dat ook tijdens de internetbubbel het geval was. Mogelijk dat er opnieuw een tijd aanbreekt waarin ‘oude’ bedrijven worden herontdekt. 2022 smaakt in die zin naar meer."
Reineke Davidsz

Reineke Davidsz is fondsbeheerder bij Van Lanschot Kempen en belegt zelf in de Kempen Dividend-fondsen en is via deze fondsen mogelijk belegd in de bedrijven die in deze column worden genoemd.