Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Voor duurzame beleggers valt er meer te halen in de VS

Biden’s Inflation Reduction Act (IRA) is een game-changer voor duurzame beleggers, schrijft Michel van Mazijk van T. Rowe Price.

"Amerikaanse aandelen worden beschouwd als een belangrijke allocatie binnen veel institutionele portefeuilles. Uit mijn gesprekken door de jaren heen blijkt dat deze beleggers zich aangetrokken voelen tot het risico-rendementsprofiel en de vermeende blootstelling aan de economische groei in de Verenigde Staten.

Veel wereldwijde aandelenportefeuilles hebben meer dan de helft van hun activa in de VS belegd. Dit is natuurlijk ook een gevolg van de enorme omvang van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Amerikaanse bedrijven zijn dominant op veel gebieden, maar van oudsher blijven ze qua interesse voor duurzaamheid wat achter. Voor veel Amerikaanse bedrijven is ESG altijd van secundair belang geweest. Kijk je naar hernieuwbare energie - zonnepanelen en batterijen bijvoorbeeld – dan vind je de marktleiders in Europa en Azië. Ook de vraag naar duurzame producten en diensten blijft relatief laag in de VS.

"Voor veel Amerikaanse bedrijven is ESG altijd van secundair belang geweest"

Duurzame gamechanger

Dankzij het beleid van de Amerikaanse president Biden hebben de VS echter een goede kans om de achterstand in te halen. Biden’s Inflation Reduction Act (IRA) is een game-changer voor duurzame beleggers. Deze wet heeft fiscale aftrekmogelijkheden voor veel duurzame technologieën ingevoerd of uitgebreid, bijvoorbeeld voor wind, zon, waterstof en koolstofafvang. De wet biedt ook belastingvoordelen voor bedrijven die betrokken zijn bij de winning van cruciale mineralen, de opwekking van zonne-energie en de ontwikkeling van batterijen voor elektrische auto's.

Dit pakket zal een enorme en niet te onderschatten impact hebben op de ontwikkeling van duurzame technologie. Het positioneert de VS als een aantrekkelijke locatie voor duurzame investeringen en activiteiten, zelfs in vergelijking met Europa. Europa heeft weliswaar veel duurzaamheidsbeleid, maar administratieve knelpunten zoals vergunningen, maken het moeilijker om duurzame projecten van de grond te krijgen.

Voor Amerikaanse bedrijven is dit pakket een enorme stimulans om duurzamer te opereren. De financiering en stimulansen die via de IRA beschikbaar zullen worden gesteld, lijken momenteel alles te overtreffen wat in de EU beschikbaar is.

"Voor Amerikaanse bedrijven is het pakket een enorme stimulans om duurzamer te opereren"

Structurele stimulans

Of de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden roet in het eten zal gooien? Waarschijnlijk niet. Ook de Republikeinen steunden het pakket en zij zullen het bedrijfsleven, dat het Biden-pakket heeft omarmd, niet willen teleurstellen. Ik verwacht daarom dat dit pakket een structurele stimulans kan zijn voor duurzame beleggers in de VS en daarbuiten. Het zal duurzame sectoren stimuleren en ook individuele bedrijven zullen verduurzamen.

"De nieuwe wind in de VS vergroot de diversificatiemogelijkheden van duurzame pensionfondsen"

Dat de VS steeds meer te bieden heeft voor duurzame beleggers is van groot belang. Europa kan de duurzame kar immers niet alleen blijven trekken. Een bijkomend voordeel voor pensioenfondsen die een duurzaam beleggingsbeleid voeren, is dat deze nieuwe wind in de VS hun diversificatiemogelijkheden vergroot. Nederlandse pensioenfondsen zijn al enkele jaren bezig om hun Amerikaanse portefeuilles groener en duurzamer te maken. Ze lijken het tij nu mee te hebben."

Michel van Mazijk
Michel van Mazijk

Michel van Mazijk is Head of Distribution Northern Europe, Middle East & Africa bij T. Rowe Price. Als gastauteur schrijft hij op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. 


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen