Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Marktonzekerheden wegen zwaarder dan verkiezingsuitslag

De Amerikaanse tussentijdse verkiezingen zitten erop. Wat betekent de uitslag voor aandelen? Heel weinig, schrijft Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors. “Historisch gezien, is het derde presidentsjaar een mooi beursjaar. Daar houden wij aan vast, maar een rally zal niet meteen starten. Het is nog even een paar maanden geduld hebben.”

Inmiddels zijn de tussentijdse verkiezingen in de VS gehouden. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, lijkt het erop dat het Huis van Afgevaardigden naar de Republikeinen gaat, terwijl de Senaat keurig blijft verdeeld. Van de voorspelde Republikeinse monsteroverwinning is geen sprake, zo is inmiddels wel zeker. Veel maakt het niet uit. Nu Republikeinen de mogelijkheid hebben om alle Democratische voorstellen te dwarsbomen, wordt de tweede helft van de ambtstermijn van de Democraat Biden tamelijk voorspelbaar.

Het zal voor de zittende president heel moeilijk worden om nog tot grote beslissingen te komen. Tot 3 januari blijft de huidige partijverdeling in het Congres nog in stand. Democraten moeten dus haast maken om hun wensenlijstje nog te kunnen uitvoeren.

Geen herhaling patroon

Uit een dataset die teruggaat tot 1948 blijkt dat dergelijke patstellingen tussen de twee partijen in de regel positief uitpakt voor aandelen. In de run-up naar deze verkiezingen hebben we dat ook al gezien. Oktober bleek een sterke beursmaand.

Toch denk ik niet dat dit patroon zich nu zal herhalen. Daarvoor hangen er namelijk veel te veel onzekerheden boven de markt. De komende maanden zal de Amerikaanse beurs vooral worden gedreven door de macro-economische cyclus. Hoeveel renteverhogingen krijgt de markt nog te verwerken? Hoe staan de balansen van bedrijven ervoor? Pas als er meer duidelijkheid is, kan de beurs omhoog. Het is volgens mij nog een paar maanden wachten op een goed instapmoment.

"Pas als er meer duidelijkheid is, kan de beurs omhoog"

Geen extra fiscale stimulering

De kans is nu ook klein dat Democraten de ruimte krijgen om met een stimulerend fiscaal beleid de pijn van een recessie te verminderen. Dat gaan de Republikeinen niet toestaan. Dat leidt volgens onze rekenmeesters tot een extra economische krimp van circa 50 basispunten, bovenop de al verwachte negatieve economische groei voor 2023.

Geen extra overheidsuitgaven zijn zo op het eerste gezicht goed voor de inflatie, maar de belangrijkste componenten voor de stijgende consumentenprijzen zijn de hogere grondstoffenprijzen en looninflatie, dus veel maakt het voor de inflatie niet uit als de Amerikaanse regering de hand op de knip houdt.

Overheid gaat dicht?

Dan is er binnenkort de hernieuwde discussie over het Amerikaanse schuldenplafond. In december vorig jaar is dat plafond vastgezet op 2,5 triljard dollar. Democraten zullen ongetwijfeld met voorstellen komen om dat bedrag hoger te zetten. Liggen Republikeinen dwars, dan bestaat het risico dat de overheid op slot gaat. Het is een extra onzekerheid.

"Er bestaat het risico dat de overheid op slot gaat"

Gevaarlijk voor het democratische gehalte van de VS is het wantrouwen dat bij velen bestaat over het stemproces. Dat kan ook nu tot veel nieuwe onrust zorgen. Leiden de presidentsverkiezingen in 2024 tot een door velen gevreesde constitutionele crisis? Nog een onzekerheid.

Wachten op de rally

Historisch gezien is het derde presidentsjaar een mooi beursjaar. Daar houden wij voor 2023 aan vast, maar een rally zal niet meteen starten. Het is nog even een paar maanden geduld hebben. Dan weten we wanneer de hikecyclus van de Fed eindigt, wat er met het schuldenplafond is gebeurd, en is ook meer bekend over de verdere winstverwachtingen van bedrijven.”

Gerben Lagerwaard is hoofd Europa instititioneel van State Street Global Advisors.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie