Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Koorddansen met de Fed

Tegen de achtergrond van dreigende economische oververhitting, hoge inflatie en bijna voldoende werkgelegenheid kon Fed-voorzitter Jerome Powell er niet langer op hinten het beleid ongewijzigd te laten. Wat zijn de nieuwe plannen?

De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 7 procent zal groeien, gevolgd door ruim 3 procent groei in 2022, en bijna 2,5 procent in 2023. Dat alles terwijl de zogeheten houdbare groei circa 1,8 procent bedraagt. De stelregel is: als de werkelijke groei hoger is dan de houdbare, dan dreigt de economie oververhit te raken.

De inflatie zal volgens de bank dit jaar 3,4 procent bedragen, waarna de prijzen volgend jaar en in 2024 nog eens 2 procent per jaar zullen stijgen. Als dat uitkomt, zal de gemiddelde inflatie vanaf 2018 iets boven 2 procent uitkomen, het percentage dat de Fed najaagt.

De werkloosheid zakt eind dit jaar naar 4,5 procent, om in 2022 onder de 4 procent te zakken, en in 2023 naar het pre-corona niveau van 3,5 procent te dalen.

Rentekriebels

Geen wonder dat bij verschillende leden van het rentecomité de vingers begonnen te jeuken om de rente binnen afzienbare tijd op te krikken. Uit de zogeheten dot plot, een soort tabel waar ieder lid van het rentecomité, op dit moment 18 man sterk, elk kwartaal onder meer aangeeft wat de bank met de officiële rente moet doen, bleek dat 7 van de 18 leden, bijna een meerderheid dus, de rente volgend jaar 1 of 2 keer zouden willen verhogen.

Een ruime meerderheid, 13 van de 18 comitéleden, schat nu in dat de officiële rente in 2023 meermaals verhoogd moet worden, volgens een aantal tot wel 1,5 procent!

Koorddanskunststukje

Het zet de aanvoerder van de groep, Fed-voorzitter Jerome Powell, voor een behoorlijke opgave. Tegen zo’n achtergrond – dreigende oververhitting, voldoende hoge inflatie en bereikte volledige werkgelegenheid – kon Powell er tijdens de persconferentie niet op hinten dat het monetaire beleid ongewijzigd zal blijven. Maar tegelijkertijd kon hij ook niet te sterk op een verkrapping van het beleid zinspelen, uit vrees dat de financiële markten dan in paniek zouden raken.

Dus moest Powell een soort verbaal koorddanskunststukje uitvoeren: hinten op beleidswijziging in de komende jaren zonder paniek te veroorzaken. Dat is hem gelukt. Hij deed dat door de dot plot eigenlijk voor onzinnig te verklaren. Die schattingen moeten met een behoorlijke korrel zout worden genomen.

Nieuw geluid

Daarna kwam een monetair verkleedpartijtje om de hoek kijken. Powell toonde zich zowel een havik (een centrale bankier die maar wat graag de rente verhoogt) als een duif (centrale bankier die de rente juist laag wil houden of verlagen). Zo  hoorden we hem zeggen dat de inflatie wel eens niet zo tijdelijk zou kunnen blijken. Dat is een nieuw geluid, want  tot nu toe hield de bank vol dat de recente stijging van de prijzen tijdelijk is.

Mocht de inflatie inderdaad een blijvertje zijn, dan zal de bank volgens Powell niet twijfelen om in actie te komen (lees: de rente verhogen) om daar meteen aan toe te voegen dat het monetaire beleid zeer stimulerend zal blijven (lees: áls we de rente verhogen, dan maar heel klein beetje).

Nu al praten over renteverhogingen is volgens Powell prematuur. Eerst moet blijken of de hoge inflatie van 5% nu wel of niet tijdelijk is. Dat zal zo tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar duidelijk worden. Dat houdt in dat de Fed voorlopig geen harde rentenoten hoeft te kraken.

"Fed hoeft voorlopig geen harde rentenoten te kraken"

Eerst taperen

Wat de bank wél zal moeten doen, is beraadslagen wanneer te beginnen met het reduceren van de aankopen van staatsobligaties in de VS, het zogeheten taperen. Daarover zei Powell nog niet zo lang geleden dat het te vroeg was om te beginnen te praten over wanneer erover te gaan praten. Daar denkt hij inmiddels anders over. "Dit was de praten over wanneer erover te praten vergadering", zei hij tijdens de persconferentie na afloop.

Praten over tapering zal in de komende maanden doorgaan. Of er op dat gebied iets wordt gewijzigd zal vooral afhangen van de economische cijfers. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zullen daarbij cruciaal zijn.

"Praten over tapering zal in de komende maanden doorgaan"

 

Op naar Jackson Hole!

Ik kan in ieder geval met een rustig gevoel de zomer in. Ja, het comité vergadert eind juli nog wel maar dat zal niet zo heel spannend zijn. Tussen nu en dan komen er te weinig economische cijfers binnen om een besluit te willen nemen.

Nee, ik kan rustig op vakantie, omdat het pas in augustus spannend zal worden. Het rentecomité vergadert die maand niet, maar tussen 26 en 28 augustus vindt de belangrijkste conferentie van de Fed, die van Jackson Hole, plaats. Sinds 2007 kondigde de Fed grote beleidswijzigingen vaak op die bijeenkomst aan. Het zou mij niet verbazen als dat ook dit jaar gebeurt, met betrekking tot taper dan.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen