ESG-schandalen hebben duurzaam effect op actieve fondsmanagers Als een actief gemanaged fonds getroffen wordt door een ESG-schandaal gaat het hele beleid op de kop. Passieve fondsen reageren nauwelijks. 15 maart 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Actief beheerde beleggingsfondsen zijn gevoeliger voor ESG-schandalen dan passieve indexfondsen. Althans, dat is de ervaring van Joachim Klement die daar zijn laatste column aan besteedt. Hij haalt onder andere een groep onderzoekers aan die gekeken hebben hoe fondsmanagers reageren op ESG-schandalen in hun portefeuille. Het eerste wat blijkt, is dat een actief beleggingsfonds met een of meerdere bedrijven met ESG-issues, in de maanden erna te maken krijgt met een uitstroom van geld uit het fonds. Stop het bloeden Fondsmanagers voelen zich daardoor gedwongen de bewuste aandelen te verkopen. Maar daar blijft het meestal niet bij. Ook andere bedrijven uit de sector waar het schandaalbedrijf actief was, worden met andere ogen bekeken. De ESG-screening wordt verhoogd of de hele sector wordt verkocht. Het is niet duidelijk of fondsmanagers dat doen puur uit overtuiging en vrees voor verdere koersdalingen of om de uitstroom te stoppen. Feit is dat het effect lang aanhoudt. Slangenbeet Klement noemt dit het slangenbeeteffect. Een fondsmanager wil uit angst voor een nieuwe beet, lange tijd niks meer te maken hebben met een schandaalbedrijf en/of de sector waarin het actief is. Hij noemt het Britse BP en de oliesector als voorbeeld, beide worden nog altijd in verband gebracht met de tragische olieramp van 2010 in de Golf van Mexico. Het is volgens Klement bij ESG-schandalen alsof fondsmanagers wakker zijn geschud en hun gedrag voor langere tijd aanpassen. Klement: “Fondsbeheerders die in hun portefeuille een ESG-schandaal hebben meegemaakt, gaan in het vervolg actiever de dialoog aan met alle bedrijven in hun portefeuille over ESG-kwesties.” Passieve beheerders ondernemen weinig Deze gedragsverandering is overigens veel sterker bij traditionele (gewone) beleggingsfondsen dan bij echte ESG-fondsen. Of de gedragsverandering goed of slecht is voor het rendement, laat Klement in het midden. Wel duidelijk is dat er een groot verschil bestaat tussen actieve managers en passieve fondsen die, zo zegt Klement, “veel agnostischer zijn met betrekking tot de risico’s van de bedrijven waarin ze beleggen". Actieve fondsmanagers kunnen volgens Klement ook niet anders dan hun gedrag duurzaam aanpassen. Als ze dat niet doen, verliezen ze hun klanten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.