Bigger is better. Maar hoe lang nog? Charlie Bilello laat in zijn grafiek van de week zien hoe belangrijk de Amerikaanse megacaps momenteel zijn voor het rendement in brede indices zoals de S&P 500 en MSCI World. Er zijn echter kleine signalen van een trendwijziging. 17 juli 2024 08:45 • Door IEXProfs Redactie Het is een bekend fenomeen en toch is het belangrijk om er telkens opnieuw op te wijzen hoe dominant een kleine groep Amerikaanse bedrijven is op de beurs. Het gaat daarbij niet alleen om hun omvang, maar ook om het rendement voor beleggers. De beleggingsstrateeg Charlie Bilello van Creative Planning rekent in zijn blog voor dat de 50 grootste aandelen binnen de S&P 500-index in het eerste halfjaar (tot en met 9 juli) een rendement hebben opgeleverd van gemiddeld 13%, terwijl de kleinste 50 aandelen in doorsnee 12% verloren! Glijdende schaal Als je nog wat dieper in de cijfers duikt dan is het echt een glijdende schaal. De tweede groep van 50 grootste beursfondsen zit bijvoorbeeld nog aardig in de plus met een rendement van gemiddeld 12,6%. Daarna gaat het bergafwaarts. De groep 101 tot en met 150 landt op 10,2%. De volgende 50 aandelen leveren nog maar 7,6% op, en ga zo maar door, tot de nummers 401 tot en met 450 die nog net een minimaal plusje van 1,6% halen. Wat nu? Op de vraag of dat zo door kan gaan, geeft Bilello verder geen antwoord. Hij constateert alleen hoe groot de dominantie is van Amerikaanse megacaps. Toch zijn er volgens sommige analisten voorzichtige tekenen van een trendwijziging. Afgelopen week waren de smallcaps bijvoorbeeld duidelijk in het voordeel. Terwijl de Magnificent Seven als groep 2,2% verloren, steeg de MSCI-index voor wereldwijde smallcaps met 2,7%. De Amerikaanse Russel 2000 schoot zelfs meer dan 5% omhoog. Gevaar voor brede indexbeleggers Op zich is het positief als de beurswinsten breder gedragen worden, maar er schuilt ook een gevaar in, want mocht de rotatie van megacaps naar smallcaps vaart opnemen dan kan dat beleggers die in brede indices beleggen veel pijn bezorgen. Dat komt door het enorme belang van de megacaps. Het gewicht van de Magnificent Seven (Meta, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon, Apple en Tesla) in de S&P 500 bedraagt bijvoorbeeld meer dan 30%. Maar ook in de MSCI World ligt hun aandeel boven de 20%. De Mag 7 kunnen de markt met andere woorden vleugels geven, maar ook wegen als een loden last. Eurostars Wat dat betreft is Europa met zijn Eurostars (ASML, Adyen, Novo Nordisk, Ferrari, Schneider Electric, LVMH en Hermes) in het voordeel. Ze zijn het laatste jaar even hard gegroeid als de Mag 7, maar hun belang in indices is veel minder groot. Dus zelfs als ze hard dalen, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat de Eurostoxx 600 ook hard daalt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.