ESG-schandalen hebben duurzaam effect op actieve fondsmanagers Als een actief gemanaged fonds getroffen wordt door een ESG-schandaal gaat het hele beleid op de kop. Passieve fondsen reageren nauwelijks. 15 maart 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Actief beheerde beleggingsfondsen zijn gevoeliger voor ESG-schandalen dan passieve indexfondsen. Althans, dat is de ervaring van Joachim Klement die daar zijn laatste column aan besteedt. Hij haalt onder andere een groep onderzoekers aan die gekeken hebben hoe fondsmanagers reageren op ESG-schandalen in hun portefeuille. Het eerste wat blijkt, is dat een actief beleggingsfonds met een of meerdere bedrijven met ESG-issues, in de maanden erna te maken krijgt met een uitstroom van geld uit het fonds. Stop het bloeden Fondsmanagers voelen zich daardoor gedwongen de bewuste aandelen te verkopen. Maar daar blijft het meestal niet bij. Ook andere bedrijven uit de sector waar het schandaalbedrijf actief was, worden met andere ogen bekeken. De ESG-screening wordt verhoogd of de hele sector wordt verkocht. Het is niet duidelijk of fondsmanagers dat doen puur uit overtuiging en vrees voor verdere koersdalingen of om de uitstroom te stoppen. Feit is dat het effect lang aanhoudt. Slangenbeet Klement noemt dit het slangenbeeteffect. Een fondsmanager wil uit angst voor een nieuwe beet, lange tijd niks meer te maken hebben met een schandaalbedrijf en/of de sector waarin het actief is. Hij noemt het Britse BP en de oliesector als voorbeeld, beide worden nog altijd in verband gebracht met de tragische olieramp van 2010 in de Golf van Mexico. Het is volgens Klement bij ESG-schandalen alsof fondsmanagers wakker zijn geschud en hun gedrag voor langere tijd aanpassen. Klement: “Fondsbeheerders die in hun portefeuille een ESG-schandaal hebben meegemaakt, gaan in het vervolg actiever de dialoog aan met alle bedrijven in hun portefeuille over ESG-kwesties.” Passieve beheerders ondernemen weinig Deze gedragsverandering is overigens veel sterker bij traditionele (gewone) beleggingsfondsen dan bij echte ESG-fondsen. Of de gedragsverandering goed of slecht is voor het rendement, laat Klement in het midden. Wel duidelijk is dat er een groot verschil bestaat tussen actieve managers en passieve fondsen die, zo zegt Klement, “veel agnostischer zijn met betrekking tot de risico’s van de bedrijven waarin ze beleggen". Actieve fondsmanagers kunnen volgens Klement ook niet anders dan hun gedrag duurzaam aanpassen. Als ze dat niet doen, verliezen ze hun klanten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.