De kunst van het niks doen Echt passief beleggen vereist zelfdiscipline. Dennis Friedman vertelt in de beleggersblog Humble Dollar dat het hem na lang oefenen eindelijk is gelukt. Een vertaling. 10 mei 2022 09:15 • Door IEXProfs Redactie "Ik ben niet iemand die zichzelf snel een schouderklopje geeft als hij iets goed heeft gedaan. Ik ben er ook niet de persoon naar om makkelijk om te gaan met complimenten. Maar deze keer, wil ik mijzelf toch een pluim geven. Na vier jaar kan ik eindelijk zeggen dat ik het doel bereikt heb waar ik vele jaren naar heb toegewerkt. Het was niet eenvoudig, en vergde veel zelfdiscipline en rust. Om dat te bereiken, heb ik mezelf afzijdig gehouden van al het bedrijfsnieuws. Ik heb financiële artikelen zoveel mogelijk vermeden, in ieder geval als het ging om onderwerpen zoals waarom het gunstig is om nu obligaties te verkopen of waarom het de moeite waard is internationale aandelen te kopen. Sterker, ik heb de dagelijkse ups and downs op de beurs helemaal aan mij voorbij laten gaan. Helemaal niks Wat heb ik dan gedaan de laatste vier jaar waar ik zo trots op ben? Helemaal niets! En dat is een hele prestatie, vind u niet? Het is niet eenvoudig om, wat er ook gebeurt, op de handen te blijven zitten in goede en in slechte tijden, en altijd vast te houden aan de strategie voor de lange termijn. Oké, ik heb wel iets gedaan. Ik heb mijn portefeuille twee keer geherbalanceerd. Maar dat was dan ook alles, overigens mede dankzij mijn financieel adviseur, die mij geholpen heeft op koers te blijven. Indexbelegger is geen passieve belegger Nu zullen veel mensen zeggen, wat is daar nou zo bijzonder aan? Het punt is dat ik eindelijk kan zeggen dat ik me gedraag als een echte passieve belegger. Ja, ik had vroeger ook indexfondsen, maar daarmee was ik nog geen passieve belegger. Hoeveel beleggers in indexfondsen hebben bijvoorbeeld dit jaar niet toch hun portefeuille omgegooid en een deel van hun obligaties verkocht vanwege de rentecyclus? Zonder glazen bol Een echte passieve belegger houdt beleggingen vast voor een lange periode. Vier jaar is eigenlijk nog niks, maar voor mij is het al een hele prestatie. Ik ken niemand die weet hoe aandelen en obligaties op korte termijn zullen presteren. Maar ik weet wel dat het zeer waarschijnlijk is dat de financiële markten op de lange duur positieve rendementen zullen opleveren. Daarom is het belangrijk te focussen op de lange termijn in plaats van de korte. Dat is wat een passieve belegger doet." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.