DNB zat fout met goud Rechtbank: DNB had het Glasfonds nooit mogen dwingen zijn goud te verkopen en moet mogelijk geleden schade vergoeden. 16 maart 2012 15:30 • Door IEXProfs Redactie Toezichthouder De Nederlandsche Bank had het Glasfonds nooit op mogen dragen zijn goud te verkopen en moet het pensioenfonds mogelijk vergoeden voor de geleden schade. Dat oordeelt de rechtbank van Rotterdam, meldt IPNederland. De toezichthouder droeg via een 'aanwijzing' het Pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken (SPVG) in januari 2011 op om zijn goudallocatie terug te brengen van 13% naar 3%. Die aanwijzing is nu door de rechtbank tenietverklaard. “DNB heeft op geen enkele wijze duidelijk gemaakt waarom een goudbelegging van 13% niet conform de prudent person-regel is, en een allocatie van 3% wel.” De gedwongen goudverkoop heeft het pensioenfonds 10 tot 11 miljoen euro gekost, volgens Rob Daamen, plaatsvervangend secretaris van het fonds. Deze schade is gebaseerd op het prijsverschil tussen nu en het moment van de gedwongen verkoop. DNB kan een procedure van het Glasfonds voor schadevergoeding tegemoet zien. Naar het oordeel van de rechtbank kon de toezichthouder – ook na een tweede poging – niet duidelijk maken dat maatwerk is verricht, en dat de totale beleggingsportefeuille en de specifieke omstandigheden van het glasfonds in ogenschouw zijn genomen, meldt IPNederland. De uitspraak kwam na een beroep tegen de aanwijzing van SPVG. De rechtbank verwierp DNB's – ongewijzigde – referentie naar de daling van de goudprijs in 1980 en een standaarddeviatie van 33,7%. De rechtbank verwees hierbij naar het betoog van het glasfonds, dat had aangevoerd dat de goudprijs de afgelopen tien jaar stabiel is gestegen en dat de standaardafwijking tussen 2000 en 2010 slechts 13,1% was. “We bestuderen de uitspraak, en zullen bezien of we in hoger beroep gaan tegen de uitspraak,” zo laat DNB-woordvoerder Cees Verhagen weten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 apr De obligatiemarkt is nu de place to be Chris Iggo, CIO van Core Investments van AXA Investment Managers, ziet momenteel de beste kansen voor Europese obligaties. De Amerikaanse markt moet volgens hem iets voorzichtiger worden benaderd, waarbij met name de risico’s voor Amerikaanse aandelen aanzienlijk zijn.
Assetallocatie 28 apr Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.