hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  China duwt bitcoin richting de afgrond

China duwt bitcoin richting de afgrond

Bitcoin en andere cryptovaluta krijgen hevige tegenwind nu China de regels aanscherpt, een eigen digitale munt op de markt brengt, en het hoge energieverbruik, dat met crypto's gepaard gaat, niet langer tolereert. Chi Lo van BNP Paribas AM verwacht dat andere landen zullen volgen.

10 juni 2021 07:45 • Door IEXProfs Redactie

De koersbewegingen van bitcoin hebben de laatste tijd veel weg van een rit op een mechanische stier, waarbij beleggers steeds harder door elkaar worden geschud. Het kan de ene dag pijlsnel omhoog gaan als Elon Musk iets aardigs twittert en de volgende dag omlaag, als de Chinese overheid een nieuwe restrictieve maatregel aankondigt.

Analist Chi Lo van BNP Paribas Asset Management vindt vooral dat tweede belangrijk. Hij denkt dat de aanvallen van China op bitcoin en andere cryptomunten niet zonder gevolgen zullen blijven. Cynisch genoeg dreigt bitcoin volgens hem aan zijn eigen succes ten onder te gaan. 

Kredietcrisis 

Lo neemt ons in zijn rapport The inherent risks of crypto currencies – When bitcoin meets China’s CBDC mee terug naar het jaar 2007-2008 toen de kredietcrisis zorgde voor een verlies aan vertrouwen in het financiële systeem. Dat wantrouwen werd in de jaren erna alleen maar sterker door de enorme liquiditeitsinjecties van centrale banken.

Daardoor groeide de behoefte aan een alternatief voor het zogenoemde fiduciaire overheidsgeld van centrale banken. Bitcoin bood dat alternatief, een soort digitaal goud met een gelimiteerd aanbod, waar overheden en centrale banken geen macht over hebben.

In 2010 leverde dat de eerste koers voor een bitcoin op van een paar cent. Elf jaar later heeft de munt in 2021 een bandbreedte bereikt van tussen de 28.000 dollar en 64.000 dollar. Momenteel wordt er voor 1 bitcoin 36.500 dollar neergeteld.

Enorm energieverbruik

Al die tijd hebben overheden de digitale munten grotendeels met rust gelaten. Maar de Chinese overheid heeft besloten om daar nu een einde aan te maken. 

Het eerste probleem dat de Chinezen met bitcoin hebben, is het energieverbruik. Dat is de laatste jaren exponentieel gestegen doordat er steeds meer rekenkracht nodig is om de wiskundige puzzels op te lossen voor de zoektocht naar de laatste in het internet verborgen bitcoins. Mining vraagt steeds meer energie.

Vijf jaar geleden ging dat minen van nieuwe munten nog relatief makkelijk. Er was minder dan 5 terrawattuur (TWh) aan stroom nodig om de munten te vinden. In 2020 was dat opgelopen tot 143 TWh. Ter vergelijk, heel Nederland zit op een elektriciteitsverbruik van ongeveer 120 TWh per jaar.

Klimaat

Aangezien meer dan 60% van de bitcoin-datamijnen in China staat, jaagt dat het Chinese energieverbruik enorm op, en daarmee ook de CO2-uitstoot. Dat past niet in de Chinese klimaatplannen om de stijging van broeikasgassen voor 2030 te stoppen en in 2060 te reduceren tot 0.

Daarom werd afgelopen april besloten de enorme bitcoin-mijnen in Binnen-Mongolië te sluiten. Voor de digitale munt was dat een grote tegenslag, want verhuizen naar andere landen is ook niet zo eenvoudig. De energietransitie is immers een wereldwijd fenomeen, en groene stroom is schaars.

Regulering

Het energieverbruik is echter niet het enige probleem voor bitcoin. De steeds strengere Chinese regels zijn volgens Lo nog ingrijpender. Een eerste stap werd in 2013 gezet met een verbod voor banken en winkels om bitcoins te verhandelen. In 2017 kwam daar een verbod bij op andere handelsplatformen en zogenoemde ICO's (initial coin offerings).

Veel Chinezen bleven desondanks handelen in bitcoins, alleen nu op buitenlandse handelsplatformen. Dat wil de Chinese centrale bank nu verminderden met een eigen digitale yuan, die misschien volgend jaar al te verkrijgen is tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

Trendsetter

Lo denkt dat China inzake bitcoin trendsetter is. Andere landen zullen volgens hem volgen met regulering en nationale digimunten. Dat heeft politieke en economische redenen.

Zoals gezegd, de belangrijkste reden voor de opkomst van digitale munten is een verlies aan vertrouwen van de bevolking in overheidsgeld. "De politiek heeft lange tijd de andere kant op gekeken, maar op den duur is dat onacceptabel."

Zonder centrale banken die de geldhoeveelheid sturen, is een effectief conjunctuurbeleid – zoals nu tijdens de coronacrisis - vrijwel onmogelijk. Dat kan voor grote economische schade zorgen. Dan is er ook nog de anonimiteit van bitcoin-transacties. Ook dat is niet naar de wens van overheden, zeker niet die van China. Een eigen nationale digimunt kan het toezicht en de controle over geldstromen juist vereenvoudigen.

Crypto’s schieten zichzelf in de voet

De cryptogemeenschap zit ondertussen niet stil. Zij voelt de hete adem van kritische overheden in de nek en probeert te hervormen. Zo wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid van bitcoin-transacties. Bij het energieverbruik wordt gezocht naar technologische oplossingen.

Lo denkt echter dat het niet genoeg is. "Het lost bijvoorbeeld nog niet het probleem op dat bitcoins en crypto’s worden misbruikt door criminele organisaties.” Verder zorgen de hervormingen ervoor dat crypto's steeds meer lijken op gewone valuta. De vraag is wat dan nog het bestaansrecht ervan is.

Piramidespel

Volgens Lo hebben cryptomunten inmiddels steeds meer weg van een piramidespel. Het maatschappelijke concept verdwijnt naar de achtergrond. Een goed voorbeeld is de beursgang van handelsplatform Coinbase, die werd gevierd als een overwinning. Maar waarom worden bitcoins daar verhandeld in dollars: de Amerikaanse munt die de bitcoin-grondleggers zo vervloeken? Waarom wordt Coinbase zelf niet in crypto's verhandeld?

This is evidence of speculation, with the speculators only interested in using bitcoin to obtain more US dollars

Lo denkt dat crypto's momenteel vooral voor een ding dienen, en dat is door speculatie zoveel mogelijk dollars verdienen. Hij is daar duidelijk geen voorstander van.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 08 mei Handelsoorlog versterkt Chinese deflatie
  • 08 mei Een nieuwe golf van marktvolatiliteit zit eraan te komen
  • 16 mei Amerikaanse handelsakkoorden met VK en China? Ammehoela!
  • 28 apr Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank
  • 10 feb Meer cryptowinst ligt voor de hand

Onderwerpen

  • China
  • Regelgeving
  • BNP Paribas Asset Management

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 10 juni 2021 07:45 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. AI-fondsen populair in Europa, het kapitaal gaat naar de VS
  3. Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?
  4. ETF's verslaan ook crème de la crème actieve fondsen
  5. Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  3. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

Assetallocatie

  • Assetallocatie 16 jun

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group