Fondsbeleggen met geld-terug-garantie De Britse vermogensbeheerder Orbis heeft een bijzonder kostensysteem bedacht om fondsklanten aan zich te binden. 26 juni 2017 11:00 • Door IEXProfs Redactie In de discussie over het beste kostensysteem voor actieve fondsen (om de passieve kostenstunters het hoofd te bieden), heeft de Britse vermogensbeheerder Orbis iets nieuws bedacht. Orbis komt met iets dat sterk lijkt op een geld-terug-garantie. Orbis gebruikt het eigen Global Equity Fund en het eveneens in januari 2014 gelanceerde UK Equity Fund voor een uniek experiment. Als de index wordt verslagen wordt 50% van de outperformance apart gehouden. Zodra het fonds slechter presteert dan de index wordt de spaarpot aangesproken om beleggers voor de helft van de underperformance te compenseren. Met deze regeling blijven de fondsprestaties in de buurt van de index hangen. Tegenstand Er zitten wel wat addertjes onder het gras. Jaarlijks mag maximaal een derde van de reserves worden aangesproken. De verliescompensatie is gemaximaliseerd op 2,5% en als de spaarpot leeg is worden er vergoedingen ingesteld om het tegoed aan te vullen. Volgens Dan Brocklebank, verantwoordelijk voor de activiteiten van Orbis in het Verenigd Koninkrijk, is het experiment een poging om de kosten van Orbis gelijk te laten lopen met die van de klanten. Klanten enthouasiast? Niet echt. Het fonds stuit op tegenstand. Brocklebank wijt die vooral aan onbekendheid met de nieuwe kostenaanpak. Het zal volgens hem tijd zal kosten om klanten te laten wennen aan het nieuwe model. Maar veel klanten blijken ook een afkeer te hebben van de onzekerheid die inherent is aan deze manier van kosten rekenen. Aandeelhouders van het Global Equity Fund hoeven een lege reservepot nog niet te vrezen. Van begin 2014 tot en met 9 juni bedroeg het rendement van het fonds 66,43%. De benchmark MSCI World leverde in die periode een rendement op van 64,49%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.