Banken trekken zich terug uit ETN's Banken vinden de risico's van ETN's te groot en stoppen er langzaam mee, dat kan beleggers benadelen. 20 december 2016 11:50 • Door IEXProfs Redactie Banken trekken zich in toenemende mate terug uit Exchange Traded Notes (ETN’s). Voor onwetende beleggers levert dat grote gevaren op, zo schrijft de Wall Street Journal. Het grote probleem is dat sommige banken hebben besloten geen "nieuwe" notes meer uit te geven. Deze ETN’s worden echter vaak nog wel verhandeld. Het gevolg is dat de waarde van de ETN sterk kan afwijken van de onderliggende waarde. Deze kan, net als bij grote broer ETF’s, van alles zijn: van een aandelen- of obligatieindex tot een mandje grondstoffen of olie. Verschillende beleggers zijn volgens de Wall Street Journal al het schip ingegaan. Anderen hebben juist tot hun grote verrassing grote winsten gemaakt. Zombie-ETN's Dave Nadig van ETF.com spreekt van zombie ETN’s die op het eerste gezicht eruit zien als een normaal beleggingsproduct, om dan opeens als een gek heen en weer te bewegen. ETN’s lijken volgens de WSJ in veel opzichten op ETF’s. Maar er is één groot verschil. Bij ETF’s bezit je als belegger de onderliggende waarde. Als de bank die de ETF heeft uitgegeven failliet gaat, heeft de belegger gewoon nog het mandje aandelen of obligaties. Bij ETN’s is dat anders. Een ETN wordt als een bank failliet gaat hetzelfde behandeld als een bankschuld. De kans dat u bij een faillisement iets terugziet van uw geld is dus veel kleiner dan bij een ETF. Verschillende banken hebben vanwege dit grotere risico besloten ermee te stoppen en geen nieuwe notes meer uit te geven. Het van de beurs halen is echter een groter probleem. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.