ESG-regulering: Te veel E, te weinig S en G Europese ESG-fondsen stellen vooral het milieu centraal. De Europese Commissie heeft daaraan bijgedragen door te vergeten om ook de S van sociaal en de G van behoorlijk bestuur te promoten, schrijft Detlef Glow in zijn nieuwste column. 1 juni 2021 09:00 • Door Detlef Glow In de Europese vermogensindustrie wordt er bij duurzame beleggingsstrategieën steeds meer aandacht geschonken aan milieuaspecten - de E uit ESG - in plaats van dat er gekozen wordt voor een bredere visie waarbij sociale (S) en bestuurlijke factoren (G) even zwaar meewegen. Dat is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie om bij de regelgeving voor de financiering van duurzame groei vooral te kijken naar milieuaspecten. Op zich begrijpelijk, want de EU wil de leiding nemen bij het bestrijden van global warming en het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar of het ook verstandig is, valt volgens mij te bezien. EU-regulering In de fondsensector heeft het gezorgd voor een verschraling van het aanbod. Niet alleen zijn er steeds meer beleggingsfondsen die de nadruk leggen op milieu, ook bestaande ESG-fondsen worden aangepast zodat ze voldoen aan de voorwaarden van de Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Dat betekent meer E en minder S en G. Het is goed mogelijk dat dit leidt tot enorme teleurstellingen bij beleggers. Voor veel mensen zijn sociale aspecten (zoals armoedebestrijding en eerlijke lonen) en fatsoenlijk bestuur namelijk net zo belangrijk als het milieu. Armoedebestrijding De Europese Commissie zou er daarom verstandig aan doen de SFDR-regels zo snel mogelijk uit te breiden met sociale en bestuurlijke uitgangspunten. Dat zou ook in overeenstemming zijn met de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Lees ook: Wat zijn E, S en G afzonderlijk waard? Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 30 apr Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.