In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd.

Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Diploma’s:

  • Erkend Hypotheek Adviseur (SEH)
  • Assurantie B
  • Woningfinanciering
  • Financiering
  • Zakelijke Kredietverlening & Consumptief Krediet

Hoe stemt Den Haag over hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente is en blijft een heet politiek hangijzer. Dit zijn de standpunten van de politieke partijen over afschaffing ervan.

De hypotheekrente is en blijft een heet politiek hangijzer. Kort en bondig samengevat: de standpunten van de verschillende politieke partijen over een eventuele afschaffing ervan. 

In mijn column Den Haag wil hypotheekrenteaftrek afschaffen kon u een opsomming lezen van alle (beperkende) maatregelen vanaf 2001 die Den Haag heeft ingevoerd betreffende de hypotheekrenteaftrek. Ik heb van de meeste politieke partijen hun standpunt bekeken over de hypotheekrenteaftrek. Een korte samenvatting hieronder:

VVD 

De aftrek wordt heel geleidelijk afgebouwd, zodat er straks één tarief is. VVD wil dat starters en zzp’ers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

CDA

“Het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken in stappen van 3% verlagen totdat het basistarief in het nieuwe belastingstelsel is bereikt. Dit compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait. Omdat aflossen van de eigen woning tegenwoordig verplicht is, wordt de ‘wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen’ in kleine stapjes in 30 jaar uit gefaseerd.

D66

Afbouwen schulden koophuizen en de renteaftrek op schulden beperken.

Groen Links

De hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen.

PVV

Geen duidelijk standpunt in het programma te vinden. 

PvdA

Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en deze verhogen tot 10% voor beleggers. Beleggers gaan ook meer belasting betalen over huurinkomsten. Het maximale bedrag waarover hypotheekrente kan worden afgetrokken topt de PvdA af op €500.000 per huishouden. 

Christen Unie

De hypotheekschuld die in aanmerking komt voor renteaftrek wordt gemaximeerd. Een eerste verlaging naar € 750.000 de komende kabinetsperiode en op termijn naar € 500.000.

Denk

Vóór het per direct instellen van een maximum hypotheekschuld van €500.000 bij de hypotheekrenteaftrek. Vóór het afbouwen van het maximum aftrekpercentage bij de hypotheekrenteaftrek met 2% per jaar tot 40%. Vóór het aftrekbaar maken van de belasting van een rentevrije, ofwel halal hypotheek.

SP

De hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd aftoppen voor hypotheekschulden tot 350.000 euro. Het percentage waartegen kan worden afgetrokken wordt gemaximeerd op 42%.

Partij van de Dieren

Over een periode van dertig jaar moet de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgeschaft. Dit kan door het percentage waartegen kan worden afgetrokken per direct te maximeren op 45% en dit maximale aftrekpercentage vervolgens elk jaar met 1,5 procentpunt te verlagen.

De extra lasten worden deels teruggegeven via een verlaging van de inkomstenbelasting en het afschaffen van het eigenwoningforfait. Bestaande hypotheken worden daarbij hetzelfde behandeld als nieuwe hypotheken. Tevens moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft.

Forum voor Democratie

De belastingvrije voet verhogen naar 20.000 euro. Het invoeren van twee belastingtarieven namelijk 20% en 35%. De hypotheekrenteaftrek afschaffen als de tarieven zijn aangepast. Afschaffen van de erf - en schenkingsbelasting en veel subsidies.

Conclusie

Het bovenstaande verhaal is duidelijk. Alle partijen zijn er voorstander van het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek. Het is afwachten welke maatregelen de komende jaren nog worden genomen, maar hierna zal er toch eens een aanzet worden gegeven voor een algehele afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Ik vind wel netjes dat Forum voor Democratie de erf – en schenkbelasting wil afschaffen en natuurlijk alle onnodige subsidies die worden gegeven aan bepaalde doelgroepen. Het rondpompen van geld wordt hiermee in de ban gedaan.

Maar wellicht denkt u hier anders over? Ik hoor uw mening graag in de reacties onder dit artikel.

Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Alternatieve beleggingen