Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Gratis rijk worden, daar gaan we weer

De bullmarket begint toch euforische trekjes te krijgen. Eerste kettingbrief, piramidespel of Ponzi-scheme is er?

 

Dit is een waarschuwingsschot voor de boeg voor alles en iedereen op de beurs, zowel voor handelaren en beleggers, speculanten en gokkers, stieren en beren, beginners en profs. De toezichthouder heeft het inmiddels ook gezien. Intussen heeft Harm van Wijk van OptionAlert het ook gezien en hij reageert al

 

 

Peter Verhaar is de klokkenluider. Klik op zijn tweet, want hij heeft veel reacties. Trefwoorden: Ponzi-scheme, piramidespel en kettingbrief:

 

 

Hier gaat het om. Hoe je van Sneeuwbal-Marketing profiteert van Option-Alert. Ga maar kijken. Het is een enorm en ingewikkeld verhaal en begint met nota bene een quote van Warren Buffett. Ik kan niet voor Il Maestro spreken, maar het zou mij héél erg verbazen als hij hier geld in zou steken.

 

 

Wijsheden

Duidelijke zaak wat mij betreft. Als u zich drukker moet maken over voldoende deelnemers aan het feestje dan om uw optiekennis en -skills, om eindeloos gouden bergen en bonussen binnen te harken, dan weet ik genoeg. Ik weet niet of het allemaal onwettelijk is, maar onzalig is het zeker.

Zoals ik dit stukje al begin is het wel een signaal voor ons allemaal. De bullmarket begint euforische trekjes te krijgen? Ik weet het nog van de überbullmarket 1995-2000, toen waren er ook dagelijks wie-niet-rijk-wordt-is-gek-producten. LegioLease heeft de geschiedenisboeken gehaald.

En filteren is zo simpel. Worden er hoge (gegarandeerde) rendementen beloofd, kan het niet mis gaan en wordt er alleen maar maar over rendement en niet over kosten en risico gesproken, dan moet u al wegwezen. Nog een paar wijsheden:

  • There's no free lunch!!! Gratis geld bestaat niet, snapt het nou eens een keer na vier eeuwen steeds weer deze ellende op de beurs
  • Te mooi om waar te zijn is altijd te mooi om waar te zijn op de beurs
  • Beleg nooit met geleend geld (tenzij dat in het product ligt besloten enu dat dondersgoed weet, zoals turbo's)
  • Beleg nooit in een product dat u niet binnen twee minuten begrijpt, is misschien overdreven (opties bijvoorbeeld vergen echt studie en veel ervaring), maar de boodschap is denk ik duidelijk. Steek geen geld in wat u niet snapt
  • Dan nog de állerbelangrijkste: HOUD U UW EIGEN GREED IN BEETJE IN TOOM?! Danku


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    China; opnieuw lieveling van beleggers?