label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Columbia Threadneedle en de hoge kunst van assetallocatie

Afgelopen dinsdag 1 februari werden de jaarlijkse Asset Allocatie Awards uitgereikt. Columbia Threadneedle Investments was genomineerd voor drie van de vijf prijzen. Iets doet de assetmanager blijkbaar heel goed. Wat? We belden met Toby Nangle, hoofd assetallocatie wereldwijd van Columbia Threadneedle.

meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. Oude bedrijven doen het beter
  2. “Het is fijn om goed te doen”
  3. Als het maar risicovol is
  4. “AI is fundamenteel voor onze business"
  5. “Dit is een positief verhaal”
Populaire columns
  1. "Obligaties zijn nu de beste keuze"
  2. IEX Fonds 40: Zijn er nog lichtpuntjes?
  3. “Ja, de bodem is nu bereikt”
  4. “Aandelen inmiddels goedkoop? Dat zie ik toch heel anders!
  5. ”De financiële sector heeft een rol te spelen”

De Amerikaans-Britse vermogensbeheerder Columbia Threadneedle Investments grossiert al jaren in het binnenhalen van Asset Allocation Awards en nominaties. Dit jaar was Columbia Threadneedle in de race voor maar liefst drie prijzen: Asset Allocatie, Sector Allocatie en Asset Allocatie Overall. Vooral wat betreft sectorallocatie weet de assetmanager al jaren de juiste keuzes te maken.

Genoeg reden om Toby Nangle, Global Head Asset Allocation bij Columbia Threadneedle, te spreken. Nangle beheert voor 162 miljard dollar aan asset allocation-portfolios, een man dus met het nodige gezag.

De financiële markten zijn dit jaar slecht begonnen. Kwam dat als een verrassing?

Toby Nangle: “Eigenlijk wel, al zal iedereen in het vak zeggen dat dit zeker niet het geval was. Niet dat wij geen rekening houden met risico’s. Die zijn er altijd, en het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn.
Een groot risico, zo begrepen wij ook, vormden de hoge waarderingen in de aandelenmarkten. Wanneer zouden die dalen? Eerlijk gezegd verwachtten wij niet dat dit nu al zou gebeuren, want de bedrijfswinsten stijgen nog altijd fors.
Nee, de grootste fout die wij hebben gemaakt, was een verkeerde inschatting van het Fed-beleid. Wij rekenden op een snelle terugval van de inflatie, en waren van mening dat de Fed dit jaar de rente minder vaak zou verhogen dan de markt had ingeprijsd. Het omgekeerde lijkt nu te gebeuren.”

Nu veel centrale banken kiezen voor een meer verkrappend beleid zijn beleggers weer meer op zichzelf aangewijzen. Gaan we terug naar normaal?

Toby Nangle: “Wanneer was het ooit normaal? Wat is normaal? De obligatiebullmarkt is al dertig jaar aan de gang om een dwarsstraat te noemen. Ik hoop eerlijk gezegd dat de economische ontwikkeling sterk genoeg is om rentestijgingen door centrale banken te kunnen rechtvaardigen. Dat is nog niet bewezen. Wij verwachten niet dat rentes op de lange termijn sterk heel hoog zullen staan. Demografie (lees: vergrijzing), globalisering en technologische innovatie drukken de rentes ook in de toekomst.”

“Daarnaast is het maar de vraag of de financiële markten in de afgelopen tien jaar wel zo zijn geholpen door de ultra lage rentepolitiek van de centrale banken. Lage rentes hebben waarderingen zeker hoger gezet, maar de belangrijkste motor achter stijgende koersen is en blijft winstgroei."

"Lage rentes hebben waarderingen zeker hoger gezet, maar de belangrijkste motor achter stijgende koersen is en blijft winstgroei"

"De obligatiemarkt is afhankelijker van het beleid van centrale banken. Maar ook in dit geval zijn er andere redenen te bedenken dan het beleid van centrale banken waarom de rentes in de afgelopen jaren zo diep zijn gezakt. Centrale banken zijn in mijn optiek meer boodschapper dan de boodschap zelf. Dat is wat ik ook uit gesprekken met centrale bankiers heb begrepen.”

Wat zijn de belangrijkste assetallocatie-ideeën die Columbia Threadneedle nu heeft? Waar liggen de beleggingskansen?

Toby Nangle: “Risky assets zijn nu goedkoper dan een paar weken geleden. Dat is natuurlijk positief. Wij rekenden voor dit jaar op aandelenrendementen die richting de tien procent kunnen gaan in sommige markten. Dat kan vanaf dit punt iets meer worden.”

“Verder zien wij goede kansen in de high-yieldmarkt. Door de korte looptijden heeft die minder last van hogere rentes. Onderwijl is de kans op defaults bijzonder klein. Over inflation linked bonds zijn we minder enthousiast. Ja, de inflatie is hoog, maar dat geldt ook voor de koersen van linkers. Om een voorbeeld te geven: Britse inflation linked bonds worden geprijsd op een Britse inflatiepercentage van 6 procent over een periode van 12 maanden. Dat is niet onze verwachting.”

“Waar we ook positief over zijn, is de grondstoffenmarkt. Voor de groene transitie, zoals bijvoorbeeld de elektrificering van de automarkt, zijn enorm veel grondstoffen nodig. Ook de opening van economieën zal de vraag naar grondstoffen stuwen. Het aanbod blijft onderwijl flink achter. Producenten hebben hun investeringen juist teruggebracht en strenge regelgeving maakt het lastiger nieuwe productiefaciliteiten te openen.”

“Dan is er nog de Japanse aandelenmarkt, waar we veel van verwachten. Japanse aandelen zijn heel goedkoop, relatief ten opzichte van andere markten én historisch. Onderwijl stijgen de Japanse winsten al jaren hard, goed vergelijkbaar met de winststijgingen in de VS. Dat komt in de waarderingen niet naar buiten. Overigens is ook de rest van Azië voor beleggers interessant, mede door de zwakke gang van zaken in 2021. Terwijl centrale banken hier de markt klaarmaken voor renteverhogingen, is de Chinese bank juist aan het verlagen.”

"Japanse aandelen zijn heel goedkoop, relatief ten opzichte van andere markten én historisch"

Welke risico’s vreest u nu het meest?

Toby Nangle: “In een klimaat van stijgende rentes vormen hoge waarderingen altijd een risico. Een risico is ook dat de hoge inflatie langer bij ons blijft. Hoe langer de inflatie hoog blijft, hoe meer dat in de inflatieverwachtingen doorsijpelt. Zelf denken wij dat de inflatie na maart weer kan dalen, waarbij het dan wel weer een tijd kan duren totdat de inflatie samenvalt met de inflatiedoelen van de verschillende centrale banken.”

"In een klimaat van stijgende rentes vormen hoge waarderingen altijd een risico"

“Een groot risico is natuurlijk de gang van zaken rond Oekraïne. Valt Rusland het land binnen? Ik heb geen idee, maar een inval zal zeker kunnen leiden tot een nog groter energieprobleem voor Europa dan nu al het geval is.”

“Ten slotte begrijp ik ook de vrees dat de Amerikaanse regering de grote Amerikaanse techbedrijven extra regels oplegt. Veel van deze bedrijven zijn inmiddels semi-monopolisten waardoor het logisch is dat daartegen iets wordt ondernomen. Zowel de Democraten als Republikeinen staan daar positief tegenover. Gelet op de koersontwikkeling van deze grote bedrijven wordt met dit scenario nog geen rekening gehouden. Op de korte termijn zal extra regulering een klap betekenen. Op de lange termijn is het effect veel positiever.”

Wat maakt u optimistisch over het nieuwe beursjaar?

Toby Nangle: “Er zal genoeg prachtige bedrijven te vinden die nog heel lang heel winstgevend zullen zijn. Ik ben blij dat de meme frenzie voorbij is. Het is goed dat enorm gewaardeerde maar verliesgevende bedrijven inmiddels weer op aarde zijn teruggekeerd.”

Dan zou ik het graag nog over jullie sector picks willen hebben. Volgens Alpha Research, organisator van de Asset Allocation Awards, is dat iets wat Columbia Threadneedle bijzonder goed beheerst. Ook vorig jaar?

Toby Nangle: “Bedankt voor de complimenten! De vele juiste keuzes zijn vooral het gevolg van goede samenwerking tussen de vele analisten. Samenwerking is iets dat bij Columbia Threadneedle sterk wordt gepropageerd. Vorig jaar waren we bullish over de techsector en de gezondheidssector, hetgeen goed uitpakte. De rally in energie-aandelen hebben we helaas gemist. Zolang de grote oliemajors niet goed kunnen uitleggen hoe zij meehelpen aan de groene transitie, blijven wij afwachtend. Ook in banken waren we vorig jaar onderwogen. Helaas.”

Op welke sectoren zet Columbia Threadneedle nu vooral in?

Toby Nangle: “Wij houden vast aan de snelgroeiende sectoren gezondheid, tech en communication services. Wij streven naar diversificatie. Zo zijn Amerikaanse aandelen duur, maar daar zitten dan ook fantastisch goede bedrijven tussen. Onze positieve kijk op Japanse aandelen heeft wel voor een belangrijk deel met waardering te maken. Japanse aandelen zijn gewoon spotgoedkoop, dus om die reden voor ons koopwaardig.”

"Wij houden vast aan de snelgroeiende sectoren gezondheid, tech en communication services"

Deel via: