Nieuws

Allianz GI: Biljoenen nodig voor infra

Infrastructuur vertoont wereldwijd achterstallig onderhoud. Tot 2030 is 1,8 biljoen dollar extra nodig, aldus Allianz.

Stroom-, wegen- en waterleidingnetwerken vertonen wereldwijd achterstallig onderhoud. Tot 2030 is 1,8 biljoen dollar nodig om de infrastructuur weer op orde te brengen. De helft van dit enorme bedrag zou naar de watervoorziening moeten gaan. Alleen al in Londen lekt jaarlijks de helft van het drinkwater weg uit leidingen die vaak nog dateren uit de 19de eeuw. Aan wegen zou 270 miljard moeten worden uitgegeven, aan energienetwerken 210 miljard. 

Dat meldt Allianz Global Investors in het rapport Infrastructure – The Backbone of the Global Economy. Allianz noemt drie voorbeelden van falende infrastructuur. Een Duitse stroomstoring in november 2006 liet tien miljoen mensen in duisternis achter. In september 2011 zaten vijf miljoen inwoners van Mexico en de zuidwestelijke VS zonder stroom, en in juli van dit jaar was de beurt aan 600 miljoen Indiërs, een van de grootste stroomstoringen uit de geschiedenis. 

"Deze voorbeelden laten zien dat elektrische black-outs niet alleen voorkomen in opkomende landen," aldus Allianz. Infrastructurele netwerken blijven over de hele wereld achter bij de snelle groei van bevolking, energiegebruik en grote steden. Volgens de OESO zullen de VS en Canada de komende jaren bijna net zoveel moeten investeren in hun stroomnetten als China. Water is de grootste bottleneck: het aanbod daalt, maar de behoefte stijgt tot 2030 met 40 %. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie