Allianz GI: Biljoenen nodig voor infra Infrastructuur vertoont wereldwijd achterstallig onderhoud. Tot 2030 is 1,8 biljoen dollar extra nodig, aldus Allianz. 12 oktober 2012 15:00 • Door IEXProfs Redactie Stroom-, wegen- en waterleidingnetwerken vertonen wereldwijd achterstallig onderhoud. Tot 2030 is 1,8 biljoen dollar nodig om de infrastructuur weer op orde te brengen. De helft van dit enorme bedrag zou naar de watervoorziening moeten gaan. Alleen al in Londen lekt jaarlijks de helft van het drinkwater weg uit leidingen die vaak nog dateren uit de 19de eeuw. Aan wegen zou 270 miljard moeten worden uitgegeven, aan energienetwerken 210 miljard. Dat meldt Allianz Global Investors in het rapport Infrastructure – The Backbone of the Global Economy. Allianz noemt drie voorbeelden van falende infrastructuur. Een Duitse stroomstoring in november 2006 liet tien miljoen mensen in duisternis achter. In september 2011 zaten vijf miljoen inwoners van Mexico en de zuidwestelijke VS zonder stroom, en in juli van dit jaar was de beurt aan 600 miljoen Indiërs, een van de grootste stroomstoringen uit de geschiedenis. "Deze voorbeelden laten zien dat elektrische black-outs niet alleen voorkomen in opkomende landen," aldus Allianz. Infrastructurele netwerken blijven over de hele wereld achter bij de snelle groei van bevolking, energiegebruik en grote steden. Volgens de OESO zullen de VS en Canada de komende jaren bijna net zoveel moeten investeren in hun stroomnetten als China. Water is de grootste bottleneck: het aanbod daalt, maar de behoefte stijgt tot 2030 met 40 %. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.