Lage groei en inflatie pluspunt voor Bunds De slechte economische data uit Duitsland zijn goed nieuws voor Bunds. Ze geven de ECB extra ruimte om de rente verlagen en een dalende rente betekent hogere obligatiekoersen. 19 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Eurozone groeit veel minder snel dan de VS en Duitsland is binnen de muntunie het zwakste lid. Je zou zeggen, dat dit slecht nieuws is voor Duitse assets, maar voor Bunds is het juist goed, schrijft Fidelity International in een analistenrapport. Fidelity wijst op een aantal factoren. Ten eerste stegen de consumentenprijzen in maart met nog maar 2,2%, na 2,5% in februari. Het gaat dus hard omlaag richting de ECB-doelstelling van 2% en de kans is groot dat de daling doorzet vawege de zwakke economische actviteit. Stilstand Het IMF verwacht bijvoorbeeld nog maar 0,2% Duitse groei voor 2024. Bijna stilstand dus. Een goede indicator is ook de inkoopmanagersindex. Deze beweegt zich in Duitsland al sinds juni vorig jaar onder de grens van 50, wat duidt op een krimp in de sectoren die deze index omvat. Inflatie Eurozone De ECB kijkt uiteraard niet alleen naar Duitsland maar de hele Eurozone. Ook hier zakt de inflatie in een rap tempo. In maart was het nog maar 2,4%. Ter vergelijk, in maart 2023 lag de prijsinflatie nog rond de 7%. De conclusie van Fidelity is dat de ECB nog maar weinig in de weg staat om de rente te verlagen, vermoedelijk een eerste keer in juni. Dat is gunstig voor alle staatsobligaties in de Eurozone en Duitse Bunds in het bijzonder, omdat dit de benchmark is. Comparatief voordeel Een extra prikkel voor Eurozone-obligatie is dat de trend in de VS precies de andere kant op gaat. Daar is de inflatie stug, stijgt zelfs weer een klein beetje. De kans dat de Federal Reserve de rente spoedig verlaagt, is klein. Sommige analisten denken zelfs dat de Fed zal wachten tot 2025. Dat geeft Bunds en andere Europese obligaties een comparatief voordeel. Dat geldt al helemaal ten opzichte van Japanse staatsobligaties. Een verruiming van het monetaire beleid is hier voorlopig uitgesloten. Sterker, de Bank of Japan zit nog midden in de cyclus van renteverhogingen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.