Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Nieuws

Wat gaat de goudprijs doen?

Komt er een recessie, dan kan goud wel weer die veilige haven zijn die beleggers van het edelmetaal verwachten. Maar hoge inflatie is weer niet goed voor goud. Hoe verder met de goudprijs?

De goudprijs wordt gezien als een indicator voor economische onrust en inflatie. De afgelopen jaren is de goudprijs volatiel geweest, maar over het algemeen stijgend. In april 2023 bereikte de goud(spot)prijs met $2040, dicht bij de historische piek van $2063 van augustus 2020.

Wel met ups en downs, want in juni daalde de goudprijs tot onder de $1900, maar het edelmetaal herstelde zich aan het einde van de maand in rap tempo tot het niveau van februari.

"Beleggers lijken niet te staan te springen om goud te kopen op de huidige niveaus, waarschijnlijk omdat de prijzen relatief dicht bij de hoogste prijs allertijden liggen en als de prijzen dalen, zou het huidige niveau in meer dan vijf jaar niet meer gezien kunnen worden," aldus Georgette Boele, Senior Econoom bij ABN Amro. En de (nog) relatief hoge inflatie kan de goudprijs verder verzwakken. Hoe nu verder?

Vooruitblik tweede halfjaar 

Een aantal analisten van UBS verwacht dat de goudprijs verder zal stijgen, mede door de vraag van centrale banken zoals Rusland, China en India, die aanzienlijke hoeveelheden goud blijven kopen. Er wordt ook gespeculeerd over de invloed van Rusland op de goudprijs, omdat het land mogelijk grote hoeveelheden goud zou kunnen verkopen of juist zijn munt aan goud zou kunnen koppelen, wat de prijs evenwel zou beïnvloeden. 

Ook Juerg Kiener, van Swiss Asia Capital, stelt dat de toekomst voor goud er erg goed uitziet. Volgens Kiener is het niet gek om te verwachten dat de goudkoers richting het einde van 2023 zelfs gaat stijgen tot $4000. Dit komt neer op een stijging van 110%. Volgens hem komt dit door de angst voor hogere rentes en een recessie, wat beleggers naar goud toe zal doen bewegen.

Minder rooskleurig

Georgette Boele van ABN Amro ziet het dus wat minder hoopvol in. De goudprijsprognose van ABN Amro is verlaagd naar $2000. Eerder dit jaar stond deze nog op $2200. De reden: beleggers reageerden positief op de versoepelingen van het monetaire beleid door de Fed.

“Daarom denken we dat de stijging van de goudprijs ten opzichte van de Amerikaanse dollar vrij beperkt is ten opzichte van de huidige niveaus. Beleggers houden netto longposities in goud aan en het risico bestaat dat een significant deel hiervan wordt geliquideerd,” aldus Boele.

Andere economen, van Société Générale bijvoorbeeld, zien volop kansen. Volgens hen gaat de VS tegen eind 2023 en uiterlijk begin 2024 een milde economische recessie tegemoet. Over het algemeen is goud waardevast, waardoor beleggers hun toevlucht zoeken in goud. En hoewel er geen garantie bestaat dat goud tijdens een recessie stijgt, wordt het vaak gezien als een veilige investering. 


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie