Nieuws

Denk als een obligatiebelegger!

Een paar jaar geleden hadden aandelenbeleggers weinig problemen met bedrijven met hoge schulden. Zolang de omzet hard steeg, was alles goed. Met de gestegen rente gaat die vlieger niet langer op. Aandelenbeleggers moeten daarom nu meer denken als obligatiebeleggers, betoogt Harry Goodacre van Schroders.

We komen uit een periode waarin het lenen van geld spotgoedkoop was en het risico op faillissementen laag. Voor beleggers betekende dit dat de focus lag op de groei van een onderneming en minder op de balansverhoudingen. Maar die situatie is de laatste twee jaar door de gestegen rente en inflatie compleet veranderd.

Aandelenbeleggers moeten nu meer denken als  obligatiebeleggers. Kredietrisico’s kunnen aandelenkoersen net zo hard onderuithalen als obligatiekoersen, vaak zelfs meer, schrijft Schroders-analist Harry Goodacre.

Investment Grade

Het goede nieuws voor aandelenbeleggers is dat belangrijke beursindices zoals de S&P 500, FTSE 100, DAX, CAC en de Japanse Topix vrijwel volledig bestaan uit bedrijven met hoge kredietratings. De hoeveelheid bedrijven met een kredietoordeel onder Investment Grade (IG) is minder dan 5%.

Bij emerging markets wordt het ingewikkelder. Hier heeft ongeveer 8% van de bedrijven een rating slechter dan IG. Er zijn bovendien relatief veel bedrijven zonder rating, omdat ze geen obligaties hebben uitgegeven. Als die mee worden geteld, stijgt het percentage naar 14%.

Onderlinge verschillen

De meeste bedrijven in de S&P 500 en Eurostoxx 50 hebben zoals gezegd een IG-rating, maar de ene IG-rating is de andere niet. Zo heeft 30% van de S&P 500-bedrijven een toprating van AAA of AA. In het VK haalt geen enkel bedrijf dit niveau. De Britse bedrijven moeten het hoofdzakelijk doen met A of BBB.

De Britse markt is daarom vanuit een kredietoogpunt riskanter dan de VS en ook de DAX, CAC en Topix scoren beduidend beter. De oorzaak ligt onder andere bij de Brexit en en de downgrades de laatste jaren van verschillende financiële instellingen.

Verschillen per sectoren

De verschillen tussen sectoren zijn vaak nog groter dan tussen landen. Op basis van de credit ratings zijn bedrijven het veiligst die consumentengoederen verkopen en technische hardware. Kort daarop volgen halfgeleiders (computerchips), software/ICT, media, financiële dienstverlening en banken.

Onderaan bungelen de nutsbedrijven, telecom en commerciële en consumentendiensten.

De automobielsector springt eruit vanwege de grootste hoveelheid (qua marktkapitsalisatie) aan High Yield obligaties. 32% van de autobedrijven heeft een BB-rating. De consumentendienstverlening volgt met 16%. Deze sector heeft bovendien het hoogste percentage ratings van onder BB (6%). Dan ga je richting "junk".

Bij bedrijven uit het segment vastgoedmanagement en -ontwikkeling moeten beleggers oppassen want hier hebben de minste bedrijven een rating (63%). Niet te verwarren met vastgoedfondsen (REIT’s) waar dit percentage rond de 90% ligt.

Rente en sectoren

Het is niet zo dat bedrijven met een lage rating per definitie het zwaarst getroffen worden door een rentestijging. Het heeft ook te maken met de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen (hefboom), cashflow en of een bedrijf goed bestand is tegen recessies.

Als meest rentegevoelige sectoren komen bij Schroders uit de bus: transport, telecomdiensten en consumentendiensten.

Lage rating, meer volatiliteit

Bedrijven met een lage rating gaan niet per se eerder failliet, maar ze zijn op de beurs gemiddeld genomen wel volatieler. Bedrijven met een AA-rating zijn minder volatiel dan die met een A-rating, die weer minder dan met een BBB-rating, die minder dan BB, etc.

Dat is gelijk een van de belangrijkste lessen van Goodacre. De hogere rente heeft ervoor gezorgd dat bedrijven met een lage rating of geen rating zorgen voor meer volatiliteit in de portefeuille.

Ten tweede is snelle groei minder belangrijk geworden. Het gaat veel meer om de fundamentals van een bedrijf zoals de winst- en omzetzekerheid, cashflow en solvabiliteit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen