Nieuws

De uitgesproken voorkeuren van Baillie Gifford

De Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford heeft op de lange termijn (10 jaar) een voorkeur voor obligaties uit opkomende markten, vastgoed en infrastructuurprojecten die passen bij de energietransitie.

Inflatie blijft voor beleggers nog wel even een hoofdthema. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de hoge inflatie van nu tijdelijk is. Maar met hoeveel valt hij terug en wanneer? Krijgen we misschien zelfs deflatie? Mocht dat laatste zo zijn, gaan centrale banken dan weer terug naar een negatieve rente?

Baillie Gifford probeert in zijn Multi asset long term outlook: beyond high inflation  verder te kijken dan een paar jaar en kiest voor een tijdshorizon van 10 jaar. 

10 jaar

Daar komen de volgende percentages uit voor de inflatie:

  • 2,5 procent in het VK
  • 2 procent voor de Eurozone
  • 1,25 procent voor Japan
  • 2 procent in China
  • 3.75 procent in emerging markets

Emerging debt

Die cijfers zijn natuurlijk een benadering, geen zekerheid. Het zijn bovendien gemiddeldes. Maar als ze uitkomen,dan behoren obligaties uit opkomende markten tot de winnaars met een gemiddeld jaarrendement van rond de 6,5%.

Andere obligaties zullen ongetwijfeld ook geld opleveren, maar beleggers mogen niet uitgaan van grote koerswinsten (na de koersverliezen vorig jaar).

Baillie Gifford denkt namelijk dat centrale banken niet meer terug willen naar het extreem losse monetaire beleid van de voorbije jaren, zelfs al zouden de wereldwijde inflatie en groei sterk afnemen.

De energietransitie

Vastgoed (vooral logistiek) en infrastructuur (met name voor de energietransitie) zullen waarschijnlijk ook stevige rendementen opleveren.

Bij aandelen ziet het er volgens Baillie Gifford minder goed uit. De Schotse vermogensbeheerder denkt aan een opbrengst van 3,75% per jaar. Dat heeft onder andere te maken met de tijdens corona hoog opgelopen winstmarges van bedrijven. Baillie Gifford denkt dat die op den duur niet op deze niveaus zijn te handhaven.

Aangezien er van de wereldeconomie geen denderende groei wordt verwacht, betekenen lagere winstmarges ook minder optimisme over de winst per aandeel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen