Nieuws

Huidige beursvolatiliteit is logisch

De beursonrust houdt wel nog even aan. Dat is de centrale boodschap van CIO Saira Malik van Nuveen. Het heeft z'n weerslag op haar aandelenvoorkeuren. Grote kansen ziet zij in defensieve aandelen, infrastructuur, aandelen EM én in ... landbouwgrond.

Verschillende oorzaken zorgen ervoor dat de Amerikaanse centrale bank er maar niet in slaagt om de prijsstabiliteit te herstellen. Dat vertaalt zich volgens Saira Malik, chief investment officer bij vermogensbeheerder Nuveen, in de huidige volatiliteit op de aandelenmarkten.

Volgens Malik vertrouwden beleggers er begin dit jaar nog volop op dat de Fed halverwege 2023 de pauzeknop zou indrukken. Dat vertrouwen is volledig weggeëbd. “Dat is reden waarom aandelen het de afgelopen weken zwaar te verduren kregen. Nu er steeds meer bewijs op tafel ligt dat de rente langer hoog blijft, lijkt het risico op een recessie eerder uitgesteld dan uitgesloten."

"Het risico op een recessie lijkt eerder uitgesteld dan uitgesloten"

Mits recessieproof

Volgens Malik zullen beleggers daarom op zoek moeten gaan naar bedrijven die in zwaar weer tegen een stootje kunnen in plaats van te proberen de markten te timen. Zij kiest voor een selectieve bèta-exposure die beschermt tegen het neerwaartse risico van een recessie, maar tegelijkertijd de underperformance minimaliseert als de markten weer opveren.

“In de VS hebben defensieve aandelen als dividendgroeiers en Amerikaanse infrastructuur onze voorkeur. Deze laatste geldt nog steeds als een aantrekkelijke inflatiedekking, terwijl dividendgroeiers tijdens de gehele conjunctuurcyclus altijd een voor risico gecorrigeerd rendement wisten te behalen. Beide beleggingscategorieën zorgen dus enigszins voor kapitaalbehoud tijdens een woelig marktklimaat.”

Saira Malik

Kansen aandelen EM én landbouwgrond

Malik is verder erg positief over aandelen uit opkomende markten, vanwege hun aantrekkelijke waardering. “Ze overtreffen momenteel ruimschoots de winstgroei per aandeel in vergelijking met aandelen uit ontwikkelde markten. Uiteraard speelt de heropening van de Chinese economie hier een rol in. Daarnaast denk ik dat de geopolitieke risico's minder groot zijn dan beleggers denken.”

"Ik denk dat de geopolitieke risico's minder groot zijn dan beleggers denken”

Wat alternatieve assets betreft, trekt Malik de kaart van landbouwgrond. “De categorie biedt zowel diversificatievoordelen als een sterke inflatieafdekking en genereert vanwege de langdurige pachtovereenkomsten bovendien een stabiele inkomstenstroom voor beleggers.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie