Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Fondsmanagers hebben te weinig geloof in ESG

Beursexpert Joachim Klement weet zeker dat ESG-criteria leiden tot betere resultaten en minder risico. Veel particulieren en pensioenfondsen zien dat ook zo, maar bij fondsmanagers - vooral de Amerikaanse - is Klement minder zeker.

"Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe geweldig onder de indruk ik ben van ESG als instrument voor risicobeheer. Maar helaas deelt niet iedereen die passie.

Aan de ene kant zijn er de particulieren, family offices en pensioenfondsen die het merendeels nuttig en noodzakelijk vinden dat ESG-criteria worden opgenomen in het besluitvormingsproces. Van de andere kant zijn er de fondsbeheerders, waarvan ik het gevoel heb dat ze veel terughoudender zijn.

VS en Europa

In Europa valt dat nog mee. Daar is een meerderheid van de fondsmanagers vastbesloten om ESG-criteria te gebruiken en wordt beseft dat dit de kwaliteit van de beleggingsbesluiten ten goede komt. Maar er is ook een behoorlijk grote groep die het maar een een gekke rage vindt.

In de VS is dat nog een stuk erger. Daar ziet de meerderheid het nut niet in van ESG-beleggingen. En zelfs bij de fondsbeheerders die zeggen ESG wel serieus te nemen, krijg ik soms het gevoel dat ze dat alleen maar doen om de klant tevreden te stellen, niet omdat ze er zelf in geloven, maar als marketingtool.

Lege blik

Natuurlijk hebben ook de sceptische effectenhuizen ESG-onderzoeksteams, maar als je met hun belangrijkste analisten en bankiers praat over hoe ze ESG-criteria in de dagelijkse praktijk toepassen, kijken ze je aan met een vage blik of zeggen ronduit dat het ze niet interesseert.

Daar moet bij worden gezegd, dat ik dit baseer puur op mijn eigen ervaring met managers uit de sector. Ik kan er dus naast zitten, maar heel veel zal het niet zijn als je de academici mag geloven.

Conviction

Zo heeft een groep Zwitserse onderzoekers rondom Vitaly Orlov de ESG-rendementen onderzocht van circa 22.000 beleggingsfondsen in de VS. De truc die zij hebben gebruikt om vast te stellen of fondsbeheerders echt geloofden in ESG-criteria was door te kijken naar enerzijds hun ESG-prestaties en anderzijds of ze zelf geld investeerden (put the money where your mouth is).

De resultaten zijn niet erg opbeurend. Hoe meer eigen geld een fondsmanager in een fonds steekt, des te lager zijn de ESG-prestaties. Sterker, als een fondsbeheerder meer geld in een fonds belegt en dus een groter aandeel in het fonds bezit, worden de ESG-prestaties van het fonds na verloop van tijd lager.

Verkooptruc

Dit duidt erop dat fondsbeheerders in de VS regelmatig ESG-factoren in het beleggingsproces opnemen omdat hun klanten daarom vragen en/of om extra geld aan te trekken.

Ik denk overigens niet dat deze resultaten een-op-een kunnen worden vertaald naar de eurozone en het VK. Zoals ik al zei, denk ik dat fondsbeheerders in Europa  gemiddeld meer overtuigd zijn van de voordelen van ESG-beleggingen dan hun Amerikaanse collega’s."

Hier vindt u de originele Engelse versie van deze column.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen