Nieuws

Schroders ziet meer upside dan downside

Schroders ziet voor 2023 meer upside dan downside risico's. De belangrijkste succesfactor is een lagere inflatie.

2022 was een jaar met grote marktturbulenties. Vooral de inflatie heeft beleggers de stuipen op het lijf gejaagd. CIO Johanna Kyrklund en chef-econoom Keith Wade van Schroders hebben goede hoop dat 2023 veel beter wordt, zeggen ze  in een videoboodschap.

Volgens Kyrklund heeft het even geduurd voordat beleggers zich met de realiteit van een hogere rente hebben verzoend. "Met 2023 voor de deur zijn de aannames met betrekking tot renteverhogingen een stuk realistischer geworden. Dat zou in principe moeten leiden tot minder volatiliteit en meer stabiele markten."

Johanna Kyrklund

Johanna Kyrklund

Over de top

Wade denkt bovendien dat de inflatie over zijn piek is. De grondstoffenprijzen dalen en de supply-side problemen worden minder. Wat er volgens hem nu nog nodig is om de inflatie duurzaam naar een acceptabel niveau te brengen, is een afkoeling van de arbeidsmarkt. Gebeurt dat niet, dan dreigt een loonprijsspiraal.

Wade: "De Federal Reserve heeft met zijn renteverlagingen al veel gedaan. De ECB en BoE hebben trager gereageerd. Wij verwachten van hen een inhaalslag in 2023 omdat de inflatieproblemen echt groot zijn in Europa."

Keith Wade


De emerging markets zijn volgens Schroders juist "in front of the curve".

Recessie

De vraag is wat voor effect de renteverhogingen heeft op de economie. Volgens Kyrklund en Wade zijn de kansen op een wereldwijde recessie aanzinelijk, maar of het een harde landing wordt, valt af te wachten. Wade denkt van wel, terwijl Kyrklund goede kansen ziet voor een zachte landing.

Hoe het ook uitpakt (hard of zachte landing), voor beleggers hoeft een recessie helemaal niet erg te zijn. Kyrklund: "De financiële markten kijken altijd vooruit. Historisch gezien lagen mede daardoor vaak juist de beste kansen in recessies."

Mixed blessing

Volgens Wade is een recessie een “mixed blessing”. Van de ene kant is het duidelijk dat bedrijven eronder lijden. Van de andere kant zorgt een recessie voor een dalende inflatie en een lagere rente. Dat is gunstig voor de beurs. 

En hoe zit het met de energietransitie?

Volgens Kyrklund heeft de Russische aanval op Oekraïne de energietransitie in 2022 teruggeworpen, maar het verhaal erachter is alleen maar sterker geworden.

Iedereen in Europa, zelfs de klimaatontkenners, zien in dat de afhankelijkheid van Rusland zover mogelijk omlaag moet, en dat betekent meer investeringen in groene energie.

Upside

Na alle turbulenties van de voorbije jaren, ziet Kyrklund voor 2023 per saldo meer “upside” dan “downside” risico’s. Een lagere inflatie is volgens haar de sleutel naar succes. Als centrale banken er ook nog in slagen de economie zacht te laten landen, dan is het helemaal mooi.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie