Er is de laatste jaren veel te doen om de rol van waterstof in de energietransitie. Sommigen vinden het een hype. Om waterstof te krijgen, is er naast water elektriciteit nodig. Het vervelende is alleen dat er bij de omzetting van groene stroom in groene waterstof (via elektrolyse) veel energie verloren gaat. Hetzelfde geldt voor het omzetten van waterstof in elektriciteit. Het is daarom dus beter om zoveel mogelijk groene stroom direct te gebruiken.
Desondanks denken veel energie-experts dat de overgang naar een CO2-neutrale wereld alleen mogelijk is met waterstof. Waterstof heeft namelijk het voordeel dat het daar kan worden geproduceerd waar niet zoveel stroom nodig is, bijvoorbeeld in de Sahara, waarna het getransporteerd wordt naar die plekken waar de industrie zit. Met stroom is dat veel lastiger.
Ten tweede zijn er processen die niet, of heel moeilijk, kunnen worden uitgevoerd met elektriciteit maar wel met waterstof. Denk aan de staalindustrie en de lucht- en scheepvaart. Tenslotte kan waterstof worden ingezet als een grondstof voor de chemische industrie.
Toekomst
Seema Suchak en Cheryl Wilson van Capital Group denken daarom dat er op de lange termijn een grote toekomst voor waterstof is weggelegd. Ze baseren zich mede op het internationaal energieagentschap IEA.
Deze organisatie verwacht dat als de energietransitie serieus genomen wordt de vraag naar waterstof verdubbelt tot 2030 en in hetzelfde tempo blijft doorstijgen tot 2050.
Schaalgrote
Voor de industrie maakt het in principe niet uit of waterstof groen of grijs is (gemaakt met niet-groene stroom). De meeste waterstof die nu verbruikt wordt in de chemische industrie en raffinaderijen is grijs.
Capital Group verwacht echter dat dit de komende jaren zal veranderen als kleine proefprojecten worden vervangen door grote installaties (schaalgrootte) en er een infrastructuur wordt opgebouwd.
"De meeste waterstof die nu verbruikt wordt in de chemische industrie en raffinaderijen is nog grijs"
Inflation Reduction Act
Capital Group verwacht daarnaast veel van de VS waar waterstof tot nu toe nauwelijks een rol speelt. Dat kan veranderen door de zogenoemde Inflation Reduction Act, een wet die voorziet in ondersteuning van de duurzame energiesector met een kapitaalinjectie van 369 miljard dollar.
Een van de industrieën die drastisch gaat veranderen, is de staalsector. Maar beleggers moeten volgens Capital Group wel geduld hebben. Want om concurrerend groen staal of aluminium te maken, is er nog veel R&D nodig. De verwachting is dat dit pas vanaf 2035 een serieus thema wordt.
Stroomsector
Dat ligt anders bij elektriciteitsbedrijven. Hier mag worden verwacht dat de rol van waterstof sneller toeneemt. Hoe snel hangt mede af van het prijskaartje dat er aan CO2-emissies wordt gehangen. Hoe hoger de prijs, hoe ongunstiger het wordt om bijvoorbeeld kolencentrales open te houden.
De kans is klein dat auto’s op waterstof gaan rijden. Er moet meer gedacht worden aan vrachtwagens, vliegtuigen en schepen.
"De kans is klein dat auto’s op waterstof gaan rijden"
Waterstofeconomie
Capital Group vindt het lastig om in te schatten welke sectoren als eerste waterstof gaan gebruiken op grote schaal. Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat de energietransitie zonder waterstof tot mislukken gedoemd is.
Suchak en Wilson vinden daarom dat bedrijven die te maken hebben met de waterstofeconomie een plaats verdienen in de portefeuille, zeker voor beleggers met een langetermijnvisie.
- Wat vindt The Economist van waterstofenergie? Daar heeft het zakenblad een speciaal filmpje aan gewijd.