Nieuws

Invesco ziet potentieel in aandelen opkomende markten

Invesco ziet veel waarde in emerging markets. De aandelen zijn goedkoop en dividenden zijn hoog. Als de inflatie piekt, kan het feest beginnen.

Waar zit de waarde in opkomende markten? Dat is de vraag die Invesco stelt bij een update van de marktresultaten. 

De laatste 10 jaar zijn emerging market-aandelen volgens Invesco duidelijk achtergebleven. Toch houdt Invesco vast aan zijn optimisme.

Voor de vermogensbeheerder is het de perfecte beleggingscategorie om te bezitten als de inflatie de top heeft gepasseerd. EM-aandelen zijn goedkoop en geven veel dividend. Er zijn wel grote verschillen per land.

Aantrekkelijke waarderingen

Het achterblijven van EM-aandelen heeft veel te maken met het sinds 2011 afkoelen van de Chinese economie en de sindsdien gedaalde grondstoffenprijzen.

Dat heeft de EM-beurzen in Zuid-Amerika en Azië geen goed gedaan, maar het heeft wel geleid tot aantrekkelijke waarderingen.

Volgens Invesco ligt het gemiddelde dividendrendement ruim boven de 3%. Alleen het VK zit hoger. De koerswinstverhouding (k/w) is met ongeveer 15 (volgens Cape) gelijk aan dat van Europese aandelen, exclusief het VK. Zowel het dividend als de k/w liggen in opkomende markten ver onder de historische gemiddeldes.

Inflatiecyclus

Op de korte termijn mogen beleggers geen al te hoge verwachtingen hebben, maar Invesco verwacht veel van het keerpunt van de inflatie.

Centrale banken in EM-landen moesten het afgelopen jaar hard knokken om de Fed bij te benen met renteverhogingen. Er was bovendien een flight-to-safety.

Als de inflatiecyclus het hoogtepunt heeft bereikt, kan het sentiment snel verbeteren. Invesco verwacht dat EM-landen veel sneller kunnen stoppen met renteverhogingen dan Europa.

Een iets afzwakkende dollar zou bovendien de grondstoffenprijzen kunnen stabiliseren, hoewel Invesco hier niet zeker van is. Een zwakke dollar is in principe positief voor grondstoffenmarkten.

Daar staat het gevaar van een wereldwijde recessie tegenover. Het goede is dat Invesco denkt dat het meeste recessienieuws al in de koersen is verwerkt.

Uitschieters

In een aantal landen is de bocht bij het sentiment al genomen. Turkije is bijvoorbeeld een opvallende outperformer qua rendement dit jaar. In elf van de 24 in de MSCI-index vertegenwoordigde EM-landen stonden eind september in de plus.

Er zijn maar vier landen die het toen slechter deden dan de MSCI World. Daar is China de afgelopen week bijgekomen. De andere underperformers zijn Polen, Hongarije, Taiwan en Zuid-Korea.

De eerste twee hebben veel last van de Oekraïne-oorlog en het dreigende verlies van EU-fondsen. Taiwan en Zuid-Korea zitten ingeklemd tussen de grootmachten China en de VS. Vooral de chipfondsen hebben daar op het moment last van.

Afrika en Zuid-Amerika

China blijft een onzekere factor, maar in het algemeen hebben EM-landen een paar krachtige voordelen. Denk aan de jonge bevolking, hoge groeiniveaus en lage waarderingen. Op de lange termijn ziet Invesco in India en Indonesië potentiële opvolgers van China als globale groeimotors.

Niet alle EM-markten zijn goedkoop. Het zal niet verwonderen dat de olielanden uit het Midden-Oosten behoorlijk duur zijn. Ook Turkije en Thailand bevinden zich meer in de dure zone van EM.

De allergoedkoopste opkomende markten zijn te vinden in Afrika (Egypte en Zuid-Afrika) en Zuid-Amerika, als gekeken wordt naar de hoogte van het dividend en de K/W.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie