Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Vergeet indices, ga stockpicken

Vermogensbeheerder DWS verwacht dat de brede aandelenmarkt in 2023 vrijwel niets zal opleveren. Rendement kan alleen worden gemaakt door slimme actieve keuzes. Wat is slim?

De beursrally was deze zomer korstonding en te optimistisch, gelet op de lastige omstandigheden die beleggers de komende twaalf maanden voor de kiezen krijgen. Vermogensbeheerder DWS is somber over de rest van het jaar.

“De verwachtingen - verdisconteerd door de markten - dat de centrale banken al in 2023 op hun pad van renteverhogingen zouden terugkomen, is zeer onwaarschijnlijk.” Hoewel de inflatie afzwakt, blijft deze volgens DWS namelijk hoog.

De vermogensbeheerder stelt opnieuw de economische groeiverwachtingen voor 2023 naar beneden bij. Dat heeft zijn conseqienties voor aandelenkoersen. "We verwachten dat het rendement op aandelen dichtbij nul zal liggen.”

Aandelen zijn wel een moetje

DWS denkt dat actief beheer en aandelenselectie meer oplevert dan het volgen van een index. “We leven in een omgeving waarin het behoud van kapitaal de dagelijkse realiteit is en aandelen zijn waarschijnlijk nog steeds de beste manier om dit doel te bereiken.” 

Aandelen blijven volgens DWS daarom een belangrijke rol spelen voor beleggers die vermogen willen opbouwen of in ieder geval willen proberen de hoge inflatie te compenseren. “Daar veranderen de aanmerkelijk lagere verwachtingen niets aan. Beleggen is eigenlijk altijd een kwestie van het zoeken naar alternatieven en daar zijn er nu niet veel van, want ook staatsobligaties voldoen momenteel niet aan de verwachtingen.” 


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen