Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

DWS: Euro zal komende twaalf maanden sterker worden

Als je de euro vergelijkt met munten uit andere G10-landen, presteert de munt helemaal niet zo slecht. Daarbij verwacht Xueming Song, valutastrateeg bij DWS, dat de euro het komende jaar weer sterker wordt.

"In augustus was het zover. De euro bereike een dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar. De Europese munt stond eerder alleen in 2002 zo laag. Het is een ongunstige ontwikkeling in tijden van zeer hoge inflatie. Hoe kan het dat de euro er zo slecht voor staat?

Simpel gesteld, geld vloeit naar valuta waar de hoogste (reële) rente kan worden verdiend. De Fed is veel verder met het verhogen van de beleidsrente dan de ECB. Hierdoor won de Amerikaanse dollar terrein op de euro.

Daarbij is de economische impact van de oorlog in Oekraïne op Europa veel groter, zeker door de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Als de koersen dalen en de onzekerheid neemt toe, dan zoeken beleggers traditiegetrouw hun toevlucht in de Amerikaanse munt. Ook dit jaar heeft de ongunstige en volatiele ontwikkeling op die markten de dollar een duw in de rug gegeven. Het is dus logisch dat de euro in waarde is gedaald, in ieder geval tegenover de dollar.

Xueming Song

 Xueming Song van DWS

Andere valuta's daalden meer

Zoals te zien in onderstaande grafiek, verandert dit beeld als we de eurokoers vergelijken met munten van andere geïndustrialiseerde landen. De euro staat sinds begin dit jaar in de middenmoot van het mandje van G10-valuta. In augustus was de euro echter de sterkste munt op de dollar na.

Als we vooruitkijken lijkt het tij vooralsnog niet snel te keren voor de eurokoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Toch verwacht ik dat de euro de komende twaalf maanden weer wat zal opkrabbelen."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen