Na een korte opleving in juli heeft de beurs de weg naar beneden weer gevonden. De AEX-index begint het dieptepunt van juni alweer te naderen. Hetzelfde geldt voor de hele Europese beurs, de Duitse voorop, waar de DAX year-to-date op een verlies van meer dan 20% staat.
Het beeld in de VS is niet anders. Ook hier staat de S&P op een verlies van rond de 20% met maar weinig sectoren in de plus. Kan het nog erger? Zijn er lessen te leren uit het verleden?
Dat is het onderwerp van een rapport van DoubleLine met de titel Finding a Bottom in Equities.
Inflatie, rente, recessie, waardering
Er zijn veel redenen aan te wijzen voor de beurscorrectie, zoals de oorlog in Oekraïne, corona, grondstoffentekorten en andere geopolitieke conflicten. Toch steekt een reden er met kop en schouders boven uit, en dat is het feit dat de wereld te kampen heeft met een inflatieniveau dat we sinds de jaren 70 niet meer hebben meegemaakt.
Centrale banken moeten daarop reageren met een restrictief monetair beleid, wat niet alleen een recessie kan veroorzaken, het zorgt ook voor een trendbreuk. Veel mensen hebben nog nooit eerder een periode met hoge inflatie en stijgende renteniveaus meegemaakt.

Deze bearmarkt is nog maar klein
Vreemd is het negatieve beurssentiment daarom zeker niet. DoubleLine waarschuwt echter dat het nog veel erger kan worden. Historisch gezien, stelt de bearmarkt waar we nu in zitten namelijk nog niet zo veel voor.
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de S&P-500 13 bearmarkten meegemaakt. 2023 staat voorlopig op een elfde plek. Er is dus nog ruimte naar boven.

Scenario's
DoubleLine heeft gekeken naar welke factoren mogelijk van invloed zijn de komende maanden. Uit de data blijkt ten eerste dat drawdowns zowel voorkomen in fases met economische groei als recessie, maar de grootste dalingen kwamen altijd gedurende recessies. En, wat nog belangrijker is. De beurs blijkt zich moeilijker te herstellen na een bearmarkt-recessie.
Wat dat betreft is het dus geen goed teken dat de wereldeconomie zich richting een recessie beweegt.
Waardering van grote invloed
DoubleLine heeft ook gekeken naar de invloed van aandelenwaarderingen op de omvang van een bearmarkt. Wat blijkt: hoe hoger de waarderingen hoe groter de kans is op een diepe bearmarkt.
Het meest schrijnende voorbeeld is de bearmarkt van 2000-2001 (de grootste sinds WOII). Maar ook in maart 2020 was er een duidelijke correlatie tussen hoge waarderingen en de omvang van de beurscorrectie.
De voortekens zijn ook op dit punt wederom niet al te best. De zogenoemde CAPE-ratio – een waarderingsmaatstaf voor aandelen – stond eind vorig jaar immers op het hoogste niveau sinds de internetbubbel van 2001.
Recessie
Of er een recessie komt, hoe diep die wordt en hoe lang hij zal duren, dat weet niemand. Misschien komt er wel helemaal geen recessie.
Het verleden leert ons in ieder geval dat hoe langer een recessie duurt des te vervelender is dat voor de aandelenbeurs. De diepte van de recessie blijkt minder erg dan de duration.
Negatieve scenario's
De grote vraag is wat ons nog te wachten staat. DoubleLine heeft dat proberen te modelleren op basis van de CAPE-ratio van de S&P en een inschatting van de recessie die mogelijk nog komt.
DoubleLine: “Als we uitgaan van een milde recessie met een duur van ongeveer acht maanden dan rolt er uit het model een koersdaling van 44%. Als het een diepe recessie wordt die 14 maanden duurt dan zegt het model dat de koersen met 57% zullen dalen.”
Dat zou dus slecht nieuws zijn, want we zitten nu nog maar op een correctie van 20%.
"Bij een milde recessie met een duur van ongeveer acht maanden dan rolt er uit het model een koersdaling van 44%"
Positief scenario?
Het positieve is dat als er geen recessie uitbreekt dan kunnen de aandelenkoersen volgens het model met 20% stijgen vanaf het huidige niveau.
Het is met andere woorden duidelijk dat beleggers de komende maanden de economische vooruitzichten goed in de gaten moeten houden. Slaagt de Fed erin de Amerikaanse economie redelijk ongeschonden door 2023 heen te krijgen, dan ziet het er voor de beurs goed uit.
Komt er daarentegen een lange recessie dan zal de beurs hoogstwaarschijnlijk verder onder druk komen te staan.
De bearmarkt van dit jaar stelt voorlopig historisch gezien in ieder geval nog niet veel voor. Een tip van DoubleLine is om voorlopig af te wachten en pas in te stappen als de meeste andere beleggers opgeven en de VIX naar grote hoogte schiet. Daar is op dit moment nog geen sprake van.