Nieuws

Ideeën voor onzekere beurstijden

T. Rowe Price verwacht dat beleggers een periode tegemoet gaan met lagere rendementen, minder voorspelbare inflatie en hogere volatiliteit. De vermogensbeheerder geeft drie tips om verliezen te beperken en tegelijkertijd genoeg geld te verdienen om de inflatie te verslaan.

1. Maximale aandelenspreiding

In tijden van hoge inflatie is cash geen oplossing. Aandelen zouden voor alle langetermijnbeleggers daarom een belangrijk onderdeel van de portefeuille moeten blijven. Het is ook zo goed als zeker dat de aandelenrendementen terugkomen. De vraag is alleen wanneer.

Om op de korte termijn de pijn van verdere beurscorrecties te verzachten, zouden beleggers aandelenderivaten kunnen gebruiken. Tevens is het in tijden van hoge volatiliteit extra belangrijk om een diverse portefeuille te hebben met regionale en sectorale spreiding en spreiding over waarde- en groeiaandelen en small- en midcaps.

Daarbij kan het van nut zijn de portefeuille ook wat vaker dan normaal aan te passen om zo de volatiliteit binnen de portefeuille binnen een bepaalde range te houden.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2. Met staatsobligaties

Staatsobligaties waren door de lage rente de laatste jaren weinig geliefd. Er viel in verhouding tot aandelen of alternatives weinig mee te verdienen. Maar de laatste maanden is de rente op staatsobligaties wereldwijd flink opgelopen. 

Wat de toekomst brengt, is natuurlijk onzeker. De inflatie kan hoog blijven, de economie sterk en de rente verder oplopen. Maar het kan ook zijn dat er een recessie aankomt en dat de rente terugvalt. Met andere woorden. Er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat obligaties weer een tegenwicht kunnen gaan bieden aan volatiliteit op de beurs, met een rente die ondertussen hoog genoeg is om de inflatie te verslaan. 

Ook bij obligaties is het weer verstandig om in deze tijden van extreme onzekerheid een regionaal gespreide portefeuille aan te leggen, aangevuld met inflation-linked obligaties.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

3. Actiever management 

Over het laatste advies lopen de meningen uiteen, maar T. Rowe Price gaat ervan uit dat actieve managers beter in staat zijn om te gaan met onzekerheid, hoge volatiliteit en grote internationale spanningen dan indexfondsen en ETF’s.

Feit is dat van 2013 tot en met 2019 de volatiliteit laag erg was, waardoor het voor actieve managers minder makkelijk scoren was. Actief beheerde fondsen bieden de mogelijkheid om ook exposure te krijgen naar meer exotische producten, zoals hedgefondsen, infrastructuur, direct vastgoed en derivaten. 

Conclusie

T. Rowe Price concludeert: "Het beleggingsklimaat is uitdagender geworden. Nieuwe marktomstandigheden vereisen een nieuwe manier van denken. Wij denken dat beleggers een periode tegemoet gaan met lagere marktrendementen, minder voorspelbare inflatie, en hogere volatiliteit. Wij hebben drie beleggingsideeën ter overweging die beleggers kunnen helpen verliezen te beheersen en tegelijkertijd het potentieel hebben rendementen te genereren die hoog genoeg zijn om de inflatie te verslaan. De oude manieren van beleggen kunnen plaats maken voor nieuwe."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie