Nieuws
PGIM wacht op signalen dat de inflatie daalt
Als de inflatie over zijn top is, ziet PGIM QS geweldige kansen voor EM-obligaties. Bij aandelen zijn de risico's hoog, maar het meeste slechte nieuws zit wel in de koersen.
PGIM Quantitative Solutions schetst in de outlook voor de rest van het jaar nog een keer de belabberde situatie waarin we met zijn allen zitten:
- de oorlog in Oekraïne
- een dalend vertrouwen bij consumenten, bedrijven en beleggers
- de torenhoge inflatie
- de stijgende rente
- de Europese energieschaarste
- een dreigende recessie
- en corona dat maar niet wil verdwijnen
Het is een ellendig lijstje dat we zo langzamerhand allemaal op kunnen dreunen, en dan heeft PGIM QS nog vergeten de klimaatverandering te melden. Toch kan juist die overweldigende lawine aan slecht nieuws ook positief worden uitgelegd. PGIM QS denkt dat veel van het slechte nieuws al in de koersen is verwerkt.
Forward P/E gekelderd
De analisten van PGIM QS wijzen op de forward P/E-ratio's van bedrijven. Daarbij wordt gekeken naar de verwachte winst over de komende 12 maanden in verhouding tot de koers. De P/E-ratio’s – die in 2021 nog super hoog waren – staan nu behoorlijk laag. Neem bijvoorbeeld de Europese Stoxx 50-index. Die had eind juni een forward P/E van 10,9. In 2021 was dat 16,5 en gemiddeld over de laatste 10 jaar 14,6.
In de VS is het beeld nog duidelijker. De forward P/E is gedaald tot 16, terwijl dat in 2021 nog 22,7 was. Het gemiddelde van de laatste 10 jaar lag rond de 18,2.
Het allergoedkoopst zijn de emerging markets. Latijns-Amerikaanse aandelen staan bijvoorbeeld op een forward P/E van 6,4, tegenover een historisch gemiddelde van 14,4.

Te hoge winstverwachtingen
Wat zegt dat? PGIM denkt dat sell-side analisten nog te optimistisch zijn met hun omzet- en winstvoorspellingen. Vanuit dat perspectief gezien, zitten er dus nog een aantal tegenvallers in het vat. Maar kijkend naar de huiidige waarderingen, dan houden beleggers daar al rekening mee.
Toch blijft PGIM QS voorzichtig met zijn aandelenadvies. Ja, ze zijn goedkoop, maar de risico’s blijven hoog. Het is lastig te voorspellen waar precies de bedrijfs mee- en tegenvallers zitten.
EM-obligaties
Voor de rest blijft PGIM QS fan van grondstoffen, vanwege de hedge tegen inflatie.
Bij obligaties kijkt PGIM QS nog even de kat uit de boom. Ook op de obligatiemarkten is het sentiment slecht, maar het kan elk moment draaien als beleggers meer zekerheid krijgen over de richting van inflatie.
Als de inflatie begint te dalen dan springen obligaties uit opkomende markten eruit als mogelijke outperformers.