Nieuws
Actieve beleggers in de biotechsector falen
Beleggen in biotechnologie-aandelen heeft - behalve tussen 2011 en 2015 - niks meer opgeleverd dan in andere aandelen. Ook actieve fondsmanagers in deze sector verslaan de markt verrassend genoeg niet.
Biotechnologie is een van de sectoren die het al een tijdje niet zo goed doet op de beurs. Nicolas Rabener – de oprichter en CEO van FactorResearch - gaat nog een stap verder.
Hij heeft de Nasdaq Biotechnologie index vergeleken met de Nasdaq Composite en daaruit blijkt dat biotech-aandelen het tussen 2011 en 2015 even fantastisch hebben gedaan, maar sindsdien blijven ze ruimschoots achter bij de rest.
Per saldo is het rendement op Amerikaanse biotech-aandelen nu ongeveer hetzelfde als de hele Nasdaq als wordt teruggegaan tot 1993. Instappen bij deze groep hoog-risico-aandelen had dus geen meerwaarde ten opzichte van de rest van de markt.
Slecht trackrecord fondsmanagers
Rabener heeft ook onderzocht of actieve fondsmanagers het beter hebben gedaan dan de index. Dat mag je eigenlijk verwachten in een zo complexe sector als biotechnologie, waarbij het gaat om sciencefictionachtige ontdekkingen zoals klonen en gentherapie.
Daar komt bij dat het een relatief kleine sector is, waar het makkelijker stock picken is. Slechts 4% van de Nasdaq bestaat uit biotech-aandelen. Dat zou het voor een fondsmanager makkelijker moeten maken de index te verslaan.
Maar helaas vallen de prestaties van fondsmanagers erg tegen. Een van de oudste biotech-fondsen is van Fidelity en die doet het niks beter dan de index.
Hedgefondsen
Wie wel in positieve zin opvallen, zijn de hedgefondsen die in biotech investeren. Toch zet Rabener ook bij hun prestaties vraagtekens. Ten eerste is het vervelend dat hedgefondsen niet allemaal verplicht zijn hun resultaten te publiceren. Dat vertroebelt het beeld.
Ten tweede is de laatste tien jaar het beeld gedraaid. Over de lange periode vanaf 1993 was er een ouperformance van de hedgefondsen maar vanaf 2012 een underperformance. De conclusie van Rabener is dat de (vaak dure) financiële experts en adviseurs bij biotechfondsen weinig opleveren. Verder is de hele sector een beetje tegenvallend.
Er zijn natuurlijk af en toe wel eens technologische doorbraken. Het feit dat biotech-bedrijven zo snel een vaccin tegen corona hadden, is sensationeel te noemen. Toch blijft de realiteit van wat er daadwerkelijk is uitgevonden, ver achter bij wat er in SF-boeken soms voorspeld wordt. Wat dat betreft scoren andere sectoren beter.