Met alle hectiek op de markten is het soms goed een stap achteruit te zetten en de situatie van een afstand te bekijken. Dat is precies wat Pictet doet in het rapport Seven megatrends, themes to watch.
De Zwitserse vermogensbeheerder heeft zeven trends geïdentificeerd die in het komende decennium een grote rol gaan spelen. Dat zijn voedselveiligheid, hout, accu’s, internetcriminaliteit, het metaverse, diagnostiek (gezondheidszorg) en Pfas-vervuiling.
1. Voedselveiligheid
Covid-19 en de Oekraïne-oorlog hebben duidelijk gemaakt dat het onverstandig is om afhankelijk te zijn van een of een paar toeleveranciers. Bij sommige kritische goederen zouden landen het liefst helemaal zelfvoorzienend zijn, in ieder geval in noodgevallen. Dat geldt in extreme mate voor de basisbehoeften energie en voedsel.
Pictet ziet hierin een van de megatrends voor de toekomst. De voedselproductie zal meer lokaal worden bij een stijgende wereldbevolking. Sommige landen zullen minder gaan produceren, maar kwalitatief beter. Anderen zullen nieuwe innovatieve manieren vinden om landbouw te bedrijven.
Pictet denkt bijvoorbeeld dat de stadslandbouw een bloeiperiode tegemoet gaat. Het is nu al zo dat in steden als Singapore en Londen grote innovaties plaatsvinden op het gebied van de verticale landbouw op daken, in kelders en kantoren. De Franse supermarktketen Carrefour doet zelfs proeven met kweekgroente in de winkel.
Ondertussen moeten de traditionele landbouwbedrijven ook aan de bak vanwege de groeiende behoefte aan biologische voeding, en dat bij klimaatomstandigheden die steeds onvoorspelbaarder worden. Dat betekent onder meer groeiende vraag naar sterke rassen die ook overleven bij grotere droogte en op een verzilte bodem.
2. Bosbouw
Hout wordt al tienduizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal. Pictet verwacht dat er een nieuwe bloeiperiode aankomt vanwege de unieke kenmerken van hout. Zo biedt hout een natuurlijke opslag van CO2 als het verwerkt is in gebouwen. Hout speelt ook een belangrijke rol in de Europese green deal. Frankrijk bijvoorbeeld wil openbare gebouwen vanaf nu voor een groot deel van hout maken.
Met de hoge prijzen van zand, stenen, staal en andere bouwmaterialen is hout in vergelijking niet meer zo heel duur én de meeste landen kunnen de bomen zelf planten, wat ook weer positief bijdraagt aan de CO2-voetafdruk.
Ondertussen staat de technologie niet stil. Als hout goed verwerkt is, is het beresterk. Wat betekent dat het niet alleen maar voor kleine gebouwen gebruikt kan worden, maar bijvoorbeeld ook voor kantoortorens.
Voor houtverwerkers en bosbouwers betekent dat veel extra werk de komende jaren.
3. Accu’s
Dat de accumarkt groeit, zal niemand zijn ontgaan. Het is een megatrend die de komende jaren alleen maar meer vaart zal krijgen. Denk aan de miljoenen elektrische auto’s die er op de weg bijkomen. Die hebben allemaal accu’s nodig.
Misschien nog wel belangrijker is de trend naar accu’s voor de opslag van duurzame energie. Dat kunnen enorme accu’s zijn van een energiemaatschappij of kleine installaties voor de opslag van zonnestroom van het eigen dak of voor windmolens van een groep boeren.
Het voordeel van opslag in accu’s is dat de stroom niet volledig op het net hoeft te worden gebracht. Het kan bewaard worden als de prijs laag is en verkocht als die hoog is. Dat komt de stabiliteit van het elektriciteitsnet ten goede.
4. Digitale veiligheid
Er komen nog veel meer technologische innovaties aan, vooral als het gaat om automatisering van de industrie, cloud computing en kunstmatige intelligentie.
Het nadeel is alleen dat digitale netwerken kwetsbaar zijn. Er zijn virussen, fake nieuws en diefstal van eigendom. Internetbedrijven die cybercriminelen op een afstand weten te houden, hebben een mooie toekomst.
5. Metaverse
Computerspellen, winkelen en daten. Het kan straks allemaal in het metaverse waarin iedereen zijn eigen avatar heeft. Facebook heeft niet voor niets zijn naam veranderd in Meta. De grote techbedrijven zoals Microsoft en Alphabet hebben hooggespannen verwachtingen van digitale ontmoetingsplaatsen waar bijna alles te vinden is wat het gewone dagelijkse leven ook te bieden heeft: een eigen huis, een bank, een supermarkt, een baan, een bioscoop een winkel waar kleren gepast kunnen worden.
De experts zien het zeker niet alleen als leuke gadget. Het is ideaal voor het verkopen van spullen en diensten. Als het een succes wordt, vliegen bovendien de 3D-brillen over de toonbank. Bloomberg Research - toch niet de minste – verwacht dat er over een paar jaar al een markt is ontstaan van 800 miljard dollar.
6. Diagnose
Sommige mensen zullen er niet blij mee zijn, maar de diagnostiek heeft door Covid-19 een extra boost gekregen. Vroeger was het stellen van een diagnose een ingewikkeld iets. Er waren grote machines nodig en slimme dokters. Maar dat is niet de toekomst, zo voorspelt Pictet.
Vooral kunstmatige intelligentie (AI) zorgt voor enorme sprongen. Apparaten worden kleiner en zelfstandiger. Er is niet altijd meer een specialist nodig om een diagnose te stellen. Dat betekent dat er ook in kleine ziekenhuisjes op het platteland straks goede diagnoses gesteld kunnen worden. Nadeel is dat de gezondheidskosten verder zullen stijgen.
7. Pfas
Klimaatverandering en de plasticsoep zijn twee bekende megatrends. Pictet wil aandacht vragen voor een ander milieuprobleem, dat nog niet iedereen op het netvlies heeft: de vervuiling met pfas.
Pfas staat voor per- and polyfluoroalkyl substances. Dat zijn chemische stoffen die verwerkt worden in tal van producten van pannen met een anti-aanbaklaag tot tandvlos, regenkleding en schuim voor brandblussers.
Het voordeel is dat ze duurzaam zijn in het gebruik, maar helaas niet voor het milieu. Overheden zien steeds meer gevaren. Een recent voorbeeld is een fabriek van 3M bij Antwerpen die zorgt voor gigantische vervuiling.
Het is zelfs zo erg dat Nederlandse vissers inmiddels wordt afgeraden garnalen te vangen in de Westerschelde. Voor 3M en andere bedrijven die pfas gebruiken is strengere regelgeving vervelend. Maar voor bedrijven die met alternatieven op de proppen komen, opent zich een zee aan mogelijkheden.