Nieuws

Hogere obligatierentes raken aandelen ditmaal niet

De rappe stijging van de obligatierentes is volgens 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock dit keer geen slecht nieuws voor aandelen. Want?

De yields op 10-jarige Amerikaanse Treasuries zijn fors gestegen. Nog even en de 3% wordt aangetikt. Dat is meestal slecht nieuws voor aandelen, maar de experts van het BlackRock Investment Institute stellen in hun wekelijkse commentaar dat ze nog altijd een voorkeur hebben voor aandelen.

“De yields op de 10-jarige benchmark-Treasuries stegen vorige week naar het hoogste niveau in drie jaar. Dit gebeurde nadat bleek dat de inflatie het hoogste punt sinds de jaren tachtig had bereikt. Hierdoor ontstond onrust over aandelen, en dan vooral over aandelen van snelgroeiende technologiebedrijven. Maar de vrees voor verdere koersdalingen van aandelen is wat ons betreft overdreven."

Reële yield blijven laag

De renteverhogingen gaan sneller dan BlackRock had verwacht, maar de Amerikaanse vermogensbeheerder denkt niet dat centrale banken de rente boven het neutrale niveau laat komen. Dat is het niveau waarop de economie niet wordt gestimuleerd, maar ook niet wordt afgeremd.

Yield-stijgingen betekenden in het verleden vaak problemen voor aandelen, maar volgens BlackRock is de geschiedenis geen goede voorspeller in een tijd van grote toeleveringsproblemen.

"De reële yields, of voor inflatie-gecorrigeerde yields, blijven laag waardoor de aandelenkoersen op peil kunnen blijven"

“Centrale banken moeten leren leven met inflatie. We verwachten dat de inflatie op een hoger niveau stabiliseert dan voor de pandemie, vooral door de problemen in de toeleveringsketens en de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Dit zorgt ervoor dat de reële yields, of voor inflatie-gecorrigeerde yields, laag blijven waardoor de aandelenkoersen op peil kunnen blijven."

Mits uit ontwikkelde markten

BlackRock acht het goed mogelijk dat de langetermijnyields stijgen als beleggers een hogere compensatie eisen voor het aanhouden van deze activa in een klimaat van hogere inflatie. "Ook dat is niet per se slecht nieuws voor aandelen, omdat het kan leiden tot een herallocatie van obligaties naar aandelen. Onze voorkeur gaat uit naar aandelen uit ontwikkelde markten.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie