Nieuws

Tien beleggingsfouten die voorkomen kunnen worden

Een goede fondsmanager trekt alles uit de kast voor een optimaal resultaat. Klinkt logisch, maar er wordt soms vergeten dat niets doen ook veel op kan leveren. Tien fouten die u niet hoeft te maken.

Professionele beleggers zijn constant bezig met het optimaliseren van de portefeuille. Sommigen maken gebruik van grote teams om alle data te analyseren, anderen leunen op KI of hun ervaring. Het doel is echter altijd hetzelfde: een zo hoog mogelijk rendement.

Dat klinkt op zich logisch. Om succesvol te zijn, moet elke steen worden omgedraaid. Toch is er iets dat daarbij vaak vergeten wordt. Door de focus op zoveel mogelijk doen voor het beste resultaat, is er te weinig oog voor wat "niet" gedaan moet worden.

Dat zegt Joe Wiggins - zelf vermogensbeheerder - in zijn blog Behavioural Investment.

Via Negativa

Hij wijst op het theologische concept van “Via Negativa”. Volgens deze theorie zijn er twee dingen die gedaan kunnen worden om de situatie te verbeteren of te veranderen.

Een manier is door steeds nieuwe dingen te bedenken. Dat kan bijvoorbeeld een nieuwe wet zijn, een product of een dienstverlening. Dat wordt “Via Positiva” genoemd.

Bij Via Negativa geldt het tegenovergestelde. Om bij het voorgaande voorbeeld te blijven. Als er een nieuwe wet bijkomt, is het wellicht verstandig om een paar andere wetten te schrappen. Bij Via Negativa gaat het om de kunst van het weglaten. Dat kan beleggers volgens Wiggins veel opleveren:

“Het is een benadering die van groot belang is voor alle fondsmanagers die te maken hebben met oneindig veel keuzes en beslissingsmomenten. In plaats van geobsedeerd bezig te zijn met de ideale samenstelling van de portefeuille, is het beter eerst te kijken naar alle acties die vermeden moeten worden.”

Tien fouten die voorkomen kunnen worden

Wiggins ziet tien beleggingsfouten die makkelijk voorkomen kunnen worden:

  1. Fondsen die een sterke periode achter de rug hebben, brengen hoge risico’s met zich mee. In de regel is de kans klein dat er nog zo'n sterke fase volgt. Beter iets anders kopen dus.
  2. Beleggers met een hoge concentratie in een paar fondsen, strategieën en/of regio’s hebben blijkbaar het idee dat ze de toekomst kennen. Maar niemand kent de toekomst. Het is best mogelijk dat we nu een periode tegemoet gaan van outperformance van waarde-aandelen en underperformance van groeiaandelen, maar het kan net zo goed omgekeerd zijn. Ben niet te zeker van uw zaak.
  3. Voor de lange termijn zijn sommige voorspellingen prima te doen. De kans is bijvoorbeeld groot dat aandelen het op de lange termijn beter doen dan obligaties, maar voorspellingen doen voor de korte termijn - of dat nou uren, dagen of weken zijn - is puur gokken.
  4. Kijk niet te veel naar de dagkoersen van fondsen. De resultaten op de korte termijn vertroebelen het denken en leiden tot foute keuzes.
  5. Hecht niet al te veel waarde aan in het verleden behaalde resultaten van fondsen. Die zeggen doorgaans weinig over de toekomst.
  6. Laat u niet verleiden tot het voortdurend verkopen van de slechtst presterende fondsen in de portefeuille en het kopen van fondsen met een outperformance.
  7. Met themafondsen is op zich niks mis, maar koop geen fondsen die aanhaken bij een trend die al een tijdje aan de gang is. Hoe gevaarlijk dat is, leert het opbloeien van internet- en communicatiefondsen aan het begin van deze eeuw. Veel van die fondsen werden opgericht vlak voor de ict-crash begon.
  8. Actieve fondsmanagers - zelfs de allerbeste – kunnen lange periodes hebben met underperformance. Beleggers met een korte tijdshorizon kunnen daarom beter kiezen voor een passief indexfonds of ETF.
  9. Beleg nooit in fondsen die je niet begrijpt. Dat is vragen om ellende.
  10. Als een fondsmanager van strategie wisselt dan wordt het oppassen geblazen. Het is goed mogelijk dat hij of zij zich dan begeeft op een gebied waar hij minder van af weet. Stel bijvoorbeeld dat Warren Buffett opeens aandelen begint te kopen van jonge technologiebedrijven die nog nooit winst hebben gemaakt. Dan wordt het misschien tijd om aandelen Berkshire Hathaway te verkopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie