Nieuws

Bitcoin rules

Volgens Fidelity Digital Assets is er een grote toekomst weggelegd voor bitcoin. De vermogensbeheerder rekent erop dat digitale ruilmiddelen steeds belangrijker worden en dat één munt dan dominant is. Bitcoin heeft daarvoor de beste papieren.

Chris Kuipers en Jack Neureuter van Fidelity Digital Assets houden een warm pleidooi voor bitcoin. Bitcoin heeft als monetair ruilmiddel volgens de twee grote voordelen ten opzichte van goud en zogenoemd fiatgeld dat wordt uitgeveven door nationale overheden.

Bitcoins vergaan niet zoals papiergeld, het is een makkelijk deelbare munt, ze zijn eenvoudig te transporteren, ze zijn niet na te maken en er is een absoluut maximum aan het aantal beschikbare munten (21 miljoen). Vooral dat laatste weegt zwaar omdat het bitcoin onderscheidt van veel andere digitale assets. Alleen in theorie is het aantal bitcoins te verhogen.

Eigenlijk het enige wat goud nog voor heeft op bitcoin is dat het al eeuwen als ruilmiddel gebruikt wordt. Dollars, ponden en yens bestaan natuurlijk ook veel langer, maar het trackrecord van fiatgeld is zeker niet altijd positief geweest.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dominante munt

Kuipers en Neureuter gaan er vanuit dat digitale ruilmiddelen - gedreven door de digitalisering - de wereld zullen veroveren. Ze verwachten verder dat er net als met fiatgeld (de dollar) een dominante munt zal opstaan. Bitcoin heeft wat dat betreft de beste kaarten. 

Dat ligt niet alleen aan de al eerder beschreven voordelen. Het heeft ook te maken met het feit dat mensen op zoek gaan naar het grootste, veiligste, meest gedecentraliseerde en liquide netwerk (waar digitale munten worden verhandeld).

Bitcoin maakt op dit gebied reuzestappen. Bitcoin heeft het voordeel dat het de eerste is, het heeft een first mover advantage. Kuipers en Neureuter wijzen op het Lindy-effect. Hoe langer een musical op Broadway draait des te groter is de kans dat het nog een tijdje een hit blijft.

Concurrentie 

Er kunnen uiteraard andere digitale munten opstaan die de hegemonie van bitcoin aanvallen, maar de gedecentraliseerde massa achter bitcoin (niemand heeft het voor het zeggen) zorgt ervoor dat de bitcoin-technologie en veiligheid steeds beter wordt. Hetzelfde geldt voor de nu nog zware milieubelasting door het hoge energieverbruik. Die vooruitgang maakt het lastig voor concurrenten. 

Twee van de grootste uitdagers van bitcoin zijn ethereum en XTC. De laatste paar jaar lijkt bitcoin het echter op een groot aantal vlakken te winnen van deze concurrenten.

Ethereum

Kuipers en Neureuter geven het voorbeeld van ethereum en laten zien dat bitcoin op een groot aantal vlakken superieur is. De twee belangrijkste voordelen zijn het decentrale karakter en het volledig afwezig zijn van monetair beleid en mogelijkheden om het aantal digitale munten te vergroten.

Kortom, bitcoin verdient volgens Kuipers en Neureuter een plek in de portefeuille. Risico’s zijn er natuurlijk altijd zoals de volatiliteit – die de laatste tijd weer steeds meer de kop opsteekt. Daar staat tegenover dat digitale ruilmiddelen op de lange termijn aan belang zullen toenemen en bitcoin heeft de beste kaarten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen