Pelargos Japan Alpha Fund gesloten Dertien jaar na oprichting is het doek gevallen voor het Japanhedgefonds van Pelargos. Een hedgefonds in Japan is teveel een niche. 24 december 2021 13:20 • Door IEXProfs Redactie Ooit maakte het fonds deel uit van onze Hollande Hedge Fund Index - inmiddels een stille dood gestorven -, dus vandaar dat we het fonds en zijn beheerders altijd op de voet gevolgd hebben. Vele interviews gedaan over hoe nu te beleggen - long-short ook nog - in een land en cultuur zo ver hier vandaan. Maar naar dertien jaar is het fonds nu opgedoekt. Fondsmanager Richard Dingemans licht het opheffen van het fonds toe: "Voor Aegon (grootbelegger in het fonds; redactie) werd het steeds lastiger om in hedgefondsen te beleggen en ze moesten uiteindelijk hun geld voor het einde van 2021 uit ons fonds halen. Het fonds werd toen te klein om door te kunnen gaan." Tijd voor iets nieuws Dingemans en zijn team hebben nog gesproken over een doorstart met andere partijen, het trackrecord van de managers is prima, maar er zijn weinig assetmanagers die zo specifiek beleggen met een hedgefonds. Japan is teveel een niche, aldus het managementteam. "Het fonds is inmiddels gesloten en de beleggingen zijn verkocht. De komende maanden gebruiken wij om alles netjes af te ronden en daarna is het tijd voor iets nieuws." In een lange, laatste nieuwsbrief aan klanten delen de fondsmanagers hun ervaringen en de lessen die ze geleerd hebben. Een van de belangrijkste gaat over de vooruitgang op het gebied van corporate governance in Japan. "Die is echt. Sinds de invoering van de Stewardship Code en de steeds strengere Corporate Governance Code hadden we drie tot vier corporate actions/herstructureringen per jaar. De meeste buy outs, die zorgden voor een betrouwbare stroom van aandeel specifieke, ongecorreleerde alfa. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.