Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Klimaatverandering staat hoger dan ooit op de agenda, ook van beleggers

Vermogensbeheerders moeten verder gaan dan het simpelweg ‘vergroenen’ van beleggingsportefeuilles: de bedrijven in de portefeuille moeten ook echt verduurzamen, aldus Boudewijn Kostelijk, Head of wholesale client coverage Benelux bij UBS Asset Management.

Klimaatverandering was dit jaar meer dan ooit in het nieuws. Niet alleen vanwege de extreme weersontwikkelingen, zoals de hitterecords en overstromingen in verschillende delen van de wereld, maar uiteraard ook door de COP26 top in Glasgow.

Extreem weer komt steeds vaker voor en heeft in toenemende mate een economische impact. Beleggers zijn zich hier al langer van bewust. Zowel institutionele spelers als toezichthouders benoemen klimaatverandering inmiddels unaniem als een belangrijk systeemrisico.

Beleggers zien de directe invloed op de bedrijven waarin zij beleggen: of het nu gaat om overstromingen die de productie belemmeren zoals van bijvoorbeeld semiconductors, of om de grote schade die dit met zich meebrengt aan productiefaciliteiten en de infrastructuur.

Veel geld nodig

Beleggers focussen zich steeds meer op de vraag of een bedrijf bijdraagt aan de energietransitie of dat in ieder geval van plan is te doen. Om ervoor te zorgen dat de problemen niet verergeren, is veel geld nodig.

Geld voor de energietransitie en om bedrijven te helpen om minder C02-intensief te produceren. Dat klinkt simpel, maar is het niet, want de hele keten moet duurzaam worden. Neem een koel-vriescombinatie in een doorsnee keuken met een A-label.

Deze genereert jaarlijks gemiddeld 175 kg CO2-emissie. Om deze uitstoot te compenseren, moet het apparaat in ieder geval worden aangedreven door groene stroom.

Volledig emissieloos

Dit is vaak wel mogelijk, maar dat is nog maar het begin. Want wat als die vriescombinatie vervangen moet worden, dan moet het nieuwe apparaat zijn opgebouwd met onderdelen die allemaal zero-carbon zijn: zero-carbon metalen, zero-carbon rubber, zero-carbon isolatie en ga zo maar door. Dat bestaat in veel gevallen nog niet.

Bovendien moet ook de volledige toeleveringsketen van productie tot vervoer emissieloos zijn. Dit geldt niet alleen voor de circa 1,5 miljard koel-vriescombinaties in de wereld, maar voor alle gebruiksartikelen, of het nu een puntenslijper of een stofzuiger is.

Dit vergt naast gigantische investeringen ook een grote aanpassing van het gehele economische systeem. Die investeringen dragen in eerste instantie meestal nog niet veel bij aan de winst, iets waar beleggers doorheen moeten kijken.

Impact op rendementen

Ondanks alle aandacht voor duurzaam beleggen is er nog steeds sprake van een ‘climate finance gap.’ Volgens de VN moet er de komende decennia tussen de 5000 miljard en 7000 miljard dollar per jaar worden geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de economie in 2050 net-zero is.

Deze bedragen zijn er nu niet en dat kan ervoor zorgen dat de klimaatdoelstellingen niet worden behaald. En dat heeft weer een impact op de beleggingsrendementen.

Een ondergelopen fabriek of grote bosbranden die de infrastructuur beschadigen, hebben een negatieve invloed op de omzet en winst van een onderneming en daarmee ook op de beurskoers.

Verder gaan

Vermogensbeheerders proberen een rol te spelen via duurzame beleggingsproducten die transparant zijn. Het gaat er natuurlijk om dat er financiële rendementen worden behaald, maar ook dat er wordt geholpen om oplossingen te vinden voor de klimaatcrisis.

Het moet dus verder gaan dan het simpelweg ‘vergroenen’ van beleggingsportefeuilles: de bedrijven in de portefeuille moeten ook echt verduurzamen. Het doel is niet alleen om te beleggen in die bedrijven die een bijdrage leveren aan het behalen van de net-zero-economie.

Van belang is ook om het gesprek aan te gaan met bedrijven die een (relatief) hoge CO2-uitstoot hebben en dat er samen wordt gezocht naar oplossingen om de uitstoot terug te dringen.

Ook dat is onderdeel van de transitie en helpt niet alleen de klimaatcrisis te bestrijden, maar genereert ook weer nieuwe beleggingskansen. Dus… welk bedrijf ontwikkelt die zero-carbon koel-vriescombinatie?

Lees meer

Impact beleggen