Nieuws

Vooruitzichten voor beleggers in Japan prima

Met de start van de Spelen staat Japan vol in de belangstelling. Op de beurs zijn Japanse aandelen vaak ondergewaardeerd. Als meer Japanners een prik krijgen en de economie verder open kan, ziet het er voor beleggers goed uit, aldus professionals.

Heel veel kan en mag niet bij de Olympische Spelen in Japan. Volgens Kwok Chern-Yeh, hoofd Japanse aandelenbeleggingen bij Aberdeen Standard Investments, moeten beleggers zich niet richten op wat niet kan, maar juist op wat er wel gebeurt.

De Japanse economie herstelt zich, de productie trekt aan. Ruim 14% van de Japanse aandelen wist een plus te boeken van 500% of meer, in de tien jaar oplopend tot de pandemie. Dit onderstreept maar weer eens dat bedrijfswinsten niet in de pas hoeven te lopen met een zwakke economie, aldus Kwok Chern-Yeh.

Hij denkt dat de digitale transitie, interconnectivity en zorgtechnologie gebieden zijn waar er nog veel ruimte is voor structurele groei. De Japanse zorguitgaven stapelen zich op terwijl de beroepsbevolking krimpt. Bedrijven die medische apparatuur maken, blijven in R&D investeren om zo hun concurrentievoordeel te behouden.

Meer prikken

Maar dan moeten er wel meer Japanners een coronaprik hebben. Een van de punten van kritiek op de Spelen is dat de atleten wel ingeënt zijn, maar de lokale bevolking nog amper.

Daisuke Nomoto, beheerder van het Threadneedle Japan-fonds, zegt tegen Citywire dat hoewel Japanse aandelen het dit jaar tot nu toe slechter hebben gedaan dan concurrenten, hij verwacht dat deze kloof kleiner zal worden naarmate de uitrol van binnenlandse vaccins doorgaat.

Hij zegt dat er een positieve correlatie was tussen vaccinaties en het rendement op de aandelenmarkt en dat de vaccinatiegraad van Japan nu de 10% heeft overschreden. Dat is nog niet veel, maar het zou volgens hem moeten helpen om in te lopen op de aandelenmarkten van de VS en Europa.

Sterke balansen

Hardman & Co-analist Mark Thomas zegt dat de vooruitzichten voor Japan er positief zijn dankzij de groei in de VS, de belangrijkste handelspartner, terwijl meer in het binnenland de Japanse balansen sterk zijn, waardoor beleggers rendement kunnen behalen en de economische activiteit weer toeneemt.

"De Japanse bevolking is relatief welvarend, met veel inhaalpotentieel als de economie weer opengaat, en de marktwaarderingen zijn niet veeleisend," zegt hij.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?