Nieuws

Obligatiebullmarkt gaat wél verder

In tegenstelling tot menig assetmanager is PGIM Fixed Income positief over obligaties. Tenminste, als ze langlopend zijn. Angst voor structureel hogere inflatie leeft er bij PGIM Fixed Income dus niet.

De recente stijging van de marktrentes heeft een flinke hap uit obligatierendementen genomen, maar dat betekent zeker niet het einde van de obligatiebullmarkt, die inmiddels al 30 jaar duurt. Wel gaan obligatiemarkten een nieuwe fase in, eentje die in het teken zal staan van een grote rotatie. Dat stelt hoofdstrateeg Robert Tipp van PGIM Fixed Income in de publicatie Next Phase for the Bond Bull Market: The Great Rotation.

"In het eerste kwartaal waren de rendementen op veel obligatiemarkten negatief, vooral in de Verenigde Staten. Toch valt de schade op jaarbasis nog mee. Alle belangrijkste indices noteren boven het niveau van voor de corona-crisis. Door het sterke economische herstel en de inflatieangst kan ook het tweede kwartaal of mogelijk zelfs de rest van dit jaar nog onrustig verlopen. Maar zodra het herstel heeft gepiekt, zal de bullmarkt z'n weg weer vervolgen."

 

Lange looptijden moeten het doen

Voor het nemen van kredietrisico zullen beleggers alleen nauwelijks meer worden beloond, in tegenstelling tot vorig jaar. Duration daarentegen wordt het nieuwe toverwoord. Anders gezegd, obligatiebeleggers zullen volgens Tipp hun heil moeten zoeken in obligaties met langere looptijden, die naar verwachting zullen profiteren van steilere rentecurves en mogelijke koersstijgingen. 

De positieve visie van Tipp op de obligatiemarkten is gestoeld op twee aannames. De eerste is dat de inflatie over een paar kwartelen weer zal terugkeren naar pre-corona niveaus. De tweede is dat centrale banken de rentes laag houden en kwantitatief zullen verruimen (QE) zolang dat nodig is om hun inflatiedoelen te behalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus